Американският автомобилостроител "Дженерaл мотърс" (General Motors) и профсъюзът "Ю Ей Дабълю" (UAW - United Auto Workers) постигнаха предварително договорно споразумение за прекратяване на стачните действия в заводите на компанията, предаде АП, позовавайки се на свои източници.

Сделката следва модела, постигнат от "Форд" (Ford) миналата седмица и производителя на "Джийп" "Стелантис" от края на миналата седмица.

Тези споразумения включват 25 на сто общо увеличение на заплатите и корекции на плащанията, свързани с разходите за живот. Комбинирани те водят до увеличение на заплатите до над 30 на сто за срока на договора, който е четири години и осем месеца.

Запознатият с преговорите и цитиран от АП източник пожелал да не бъда назоваван, тъй като не е упълномощен да говори публично за сделката, предаде БТА.

Близо 4000 работници в събота обявиха стачка в най-големия завод на "Дженерал Моторс" в Северна Америка, намиращ се в Спринг Хил, щата Тенеси. Това се случи часове след обявяването на сделката на "Стелантис" и синдикатите.

Стачкуващите се присъединиха към близо 14 000 работници на компанията, които вече протестират в заводи в Тексас, Мичиган и Мисури.