Изправен пред американските подозрения в шпионаж, китайският технологичен гигант Хуавей (Huawei) използва Световния конгрес на мобилните устройства (Mobile World Congress) в Барселона, за да обяви началото на мащабна медийна контраатака, предаде Франс прес.

Още в неделя Хуавей направи силен удар, като отвърна на световния номер едно в сектора на мобилната телефония, Самсунг (Samsung), представяйки новия си сгъваем смартфон Мейт Екс (Mate X), поддържащ стандарт за връзка 5 Джи (5G).

След това даде една след друга пресконференции и интервюта след месеци наред пълна дискретност.

Връхна точка в тази офанзива беше пресконференцията във вторник на един от ротационните президенти на Хуавей, Го Пин, на която той разби на пух и прах обвиненията на САЩ, че оборудването на китайската група за бъдещите 5 Джи мрежи може да бъде използвано от Пекин за шпионаж.

Според Го Пин американските обвинения за сигурността на 5 Джи оборудването не почиват на никакви доказателства. Той Увери, че Хуавей никога не е инсталирал и никога няма да инсталира "задна вратичка" (backdoor) и няма да разреши на никой да направи това с неговото оборудване.

По този въпрос китайският гигант получи подкрепата от страна на оператори, но и от официални делегации в Барселона.

Като доказателство, че обвиненията на САЩ не се отразяват на неговия бизнес, Хуавей обяви по време на мобилното изложение в Барселона десетина договора и партньорства с оператори, сред които швейцарски, саудитски и южнокорейски.

Китайката група обаче не успя да накара да помръднат американските оператори.