Временното удължаване на лиценза, което позволява на американски компании да доставят продукция, която не застрашава националната сигурност на САЩ, на китайската телекомуникационна корпорация Хуавей (Huawei), не променя несправедливото отношение на Вашингтон към китайския производител. Това се посочва в комюнике на Хуавей.

Въпреки че се удължава временният лиценз, той все още има ограничително влияние върху Хуавей и не може да промени факта, че отношението към компанията е несправедливо, се посочва в комюникето, цитирано от ТАСС.

САЩ поставиха Хуавей в "черния списък" с такива компании, които са нанесли по-големи щети, отколкото Хуавей. Това не само носи икономически загуби на американските компании, които си сътрудничат с Хуавей, но и подкопава сътрудничеството и взаимното доверие в световната верига за доставки, се допълва в комюникето.

Призоваваме правителството на САЩ да спре несправедливото отношение към Хуавей и да извади компанията от черния списък, се призовава в комюникето на китайския телекомуникационен гигант.

Вчера администрацията на САЩ удължи с още 90 дни лиценза, позволяващ на американските компании да продължат да работят с китайския Хуавей.

Продукцията, която те ще могат да доставят, не бива да засяга националната сигурност на САЩ, се посочва в публикуваното комюнике на министерството на търговията на САЩ.

Правителството на САЩ реши да продължи до 16 февруари 2020 г. временния лиценз на компанията Хуавей текнолоджис Ко, се посочва в документа.

След като през май включи Хуавей в "черен списък" заради опасения за националната сигурност, американското министерство на търговията разреши на компанията да продължи да купува някои американски стоки, за да намали до минимум последиците за американските й клиенти, много от които поддържат телекомуникационните мрежи в селскостопанските райони на САЩ.