Нидерландската компания за производство на бира "Хайнекен" (Heineken) съобщи, че закрива близо 8000 работни места след преоценка на бизнеса си, започната през октомври, предаде Ройтерс.

Мерките ще доведат до общи разходи за преструктуриране от 420 милиона евро (509 милиона долара) и икономии от щат за близо 350 милиона евро.

Съкращенията обхващат близо 10% от персонала на "Хайнекен" в световен мащаб и са част от реорганизация, целяща да намали разходите, след нетна загуба от 204 милиона евро (248 милиона долара) за годината, доминирана от пандемията, отбелязва Асошиейтед прес.

Заради затворените барове и кръчми по време на локдаун и забраните за алкохол на някои пазари, пивоварната компания е продала с 8 процента по-малко бира, отколкото през 2019 година. Приходите й са спаднали с близо 17 на сто до 23,8 милиарда евро.

Главният изпълнителен директор Долф ван ден Бринк определи 2020-а като "година на безпрецедентно прекъсване и преход" за "Хайнекен".

Компанията предупреди, че пандемията продължава да оказва осезаемо въздействие върху финансовите й показатели, засягайки всички географски райони и пазари, след като правителствата по света взеха мерки за овладяване на заразата като ограничено придвижване на населението, социално дистанциране, затваряне на магазини и временно спиране на производствени мощности.