Японската корпорация Hitachi временно преустановява дейността си в Русия. Това се посочва в съобщение на компанията, съобщава БНР.

Работниците на компанията, обаче, ще продължат техническата поддръжка на електрически системи и оборудване. Компанията произвежда и продава строителна техника, но продажбите на руския пазар представляват около 0,5% от общите приходи на корпорацията.

Дъщерно дружество на Hitachi - Construction Machinery вече обяви, че спира износа на тежко оборудване - като хидравлични багери, за Русия.

Мярката е свързана с налагането на санкции върху Русия заради инвазията в Украйна.

Голямата автомобилна компания Toyota Motor пък спира износа на коли за Русия, съобщава ТАСС. Фирмата има завод в Санкт Петербург, но спира и там дейността си заради проблем в снабдяването с части, се посочва в съобщението.

Google пък обяви, че ограничава работата на магазина за приложения Google Play в России, ще може да се ползват само безплатни приложения, съобщава украинската информационна агенция УНИАН.

Към фирмите, които се присъединяват към международната общност е и японската компания Sony, която взе решение да спре онлайн магазина си в Русия, както и на Playstation Store.

Компанията ще дари 2 милиона долара за хуманитарни цели и подкрепа на жертвите на тази трагедия.