Тайванската компания TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co), най-големият производител на чипове за Apple и други световни марки, обяви днес увеличаване на печалбата за последното тримесечие с 11,2 процента на годишна основа до 4,8 млрд. долара на фона на нарасналото търсене на смартфони и потребителска електроника, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Продажбите за трите месеца до 30 юни са се повишили с 19,8 процента до 13,3 млрд. долара.

TSMC прогнозира ускоряване на растежа, тъй като телекомуникациите и компютрите от следващо поколение създават търсене на чипове. Преминаването към дистанционна работа в отговор на пандемията от коронавирус допринесе за скок в търсенето на комуникационни технологии.

Компанията, сред чийто клиенти е и Qualcomm Inc., обяви през април, че планира да инвестира 100 млрд. долара през идните три години в разширяване на производството и в изследователска и развойна дейност.

Повечето полупроводници, използвани в смартфони, медицинско оборудване, компютри и други устройства се произвеждат в Тайван, Южна Корея и Китай. Недостигът на тези компоненти се появи, тъй като производителите не успяха да отговорят на търсенето.

TSMC обяви и планове да инвестира 3,5 млрд. долара в завод в Северен Финикс, Аризона на фона на опасенията от зависимостта на Америка от азиатски високотехнологични компоненти. Това ще бъде вторият производствен център на компанията в САЩ.