Пътуващите в цяла Германия днес се готвят за хаос, след като вчера машинистите обявиха незабавна двудневна стачка в спор за заплатите, включително пандемичен бонус, предаде ДПА.

Железопътният оператор Дойче бан (Deutsche Bahn) анулира 75 процента от връзките на дълги разстояния и очаква допълнително спиране на дейност и закъснения по регионалните линии.

Стачката започна снощи, когато членовете на Германския съюз на машинистите (Ге Де Ел - GDL) престанаха да управляват товарни влакове.

Не е ясно дали и други жп компании ще бъдат засегнати от стачните действия. Синдикатът прикани, например, диспечерите на влакове също да напуснат работа. Без тях нито един влак не може да пътува.

Дойче бан издаде заместващо разписание.

Три от четирите връзки на дълги разстояния са отменени и за утре.

Очаква се стачката да приключи в 2 часа сутринта в петък (13 август), а железопътният трафик - да се възобнови до голяма степен навреме за уикенда.

Акцията бе подкрепена от 95 процента от членовете на профсъюза Ге Де Ел.

Синдикатът настоява за 3,2-процентово увеличение на заплатите за 28-месечен период и еднократен бонус "коронавирус" от 600 евро.

Дойче бан отхвърля исканията. Компанията загуби милиарди от началото на пандемията и от неотдавнашните наводнения, които разрушиха или повредиха железопътните релси.