Френският петролно-газов гигант "Тотал" официално прекратява дейността си в Иран, след като САЩ заплашиха, че ще наложат санкции на компаниите, които правят бизнес в страната, съобщава БТА, цитирайки иранския министър на петрола Биджан Намдар Зангане.

"Тотал" официално излезе от проекта за развитие на фаза 11 от газовото находище Южен Парс, каза Зангане, цитиран от Франс прес. Той припомни, че компанията още преди два месеца е обявила това си намерение. Процесът на замяната (на Тотал) с друга компания тече, допълни Зангане, цитиран от Ройтерс.

"Тотал" е водещ участник в консорциума за разработване на най-голямото в света газово находище с дял от 50,1 процента. Още 30 процента са собственост на Си Ен Пи Си (CNPC), а 19, 9 процента - на иранската Петропарс (Petropars). Запасите на находището се оценяват на 13, 8 трилиона кубични метра. От края на миналия век Иран осъществява поетапно разработване на "Южен парс", като е разделен на 28 фази.

Вашингтон наложи отново сурови санкции срещу Техеран, след като се оттегли от ядреното споразумение от 2015 година между световните сили и Иран. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да накаже чуждестранни предприятия, които продължат да работят в Ислямската република. Иранските власти определят санкциите като едностранно решение на САЩ.