Френският петролен гигант Тотал (Total) предупреди, че ще трябва да се оттегли от огромния проект за разработване на иранското газово находище "Южен Парс", ако не получи изключение от американските санкции срещу Техеран, предадоха световните агенции.

Компанията посочи, че преговаря с френските и американски власти за изключение от санкционния режим за проекта, който е сред най-големите европейски инвестиции от вдигането на санкциите срещу Иран според ядреното споразумение от 2015 година. Първата му фаза е оценявана на 2 млрд. долара, припомня ДПА.

Тотал посочва, че винаги е било ясно, че "не можем да си позволим да бъдем изложени на каквито и да е вторични санкции". Компанията отбелязва участието на американски банки при 90 процента от финансовите й операции и евентуалната загуба на 30 процента от акционерите, които са базирани в САЩ.

Невъзвращаемите разходи все пак са малки, като засега само 40 млн. евро са похарчени по проекта, който трябва да осигури газ за вътрешния пазар на Иран.

"Южен Парс" е най-голямото газово находище в света, припомня ТАСС. Залежите му се оценяват на 13,8 трлн. куб метра. От края на миналия век Иран поетапно разработва находището, разделяйки територията му на 28 етапа.