Десетки компании, сред които Дийзър (Deezer) и Спотифай (Spotify), се обединиха срещу Епъл (Apple) и го обвиниха в злоупотреба с господстващо положение на платформата му за сваляне на мобилни приложения. Това се посочва в комюнике, публикувано днес в Брюксел и Вашингтон и цитирано от Франс прес и БТА.

Обединението срещу Епъл включва и Мач груп (Match Group), който притежава приложението за запознанства Тиндър (Tinder) и Епик геймс (Epic Games), издателят на Фортнайт (Fortnite), който вече е ангажиран в юридическа и медийна битка срещу производителя на АйФон (iPhone) по същия въпрос.

Епъл и другите платформи трябва да приемат контрол, който да гарантира, че поведението им способства за конкурентен пазар и да предлагат на потребителите си справедлив избор. Това подчертават компаниите, обединени в "Коалиция за справедливост на приложенията".

Асоциацията иска да промени регламента за магазините за приложения. Тя обвинява операторите на мобилни платформи - основно Епъл - Apple (ай Оу Ес - iOS) и Гугъл - Google (Андроид - Android), че са едновременно съдии и страни в спора и унищожават конкуренцията, популязирайки собствените си продукти.

Епик геймс и Епъл са в сблъсък от няколко седмици заради комисионата от 30 процента, която Епъл взима за покупки на потребители през Епъл стор (Apple Store).

Епъл също така изтегли Фортнайт от Епъл стор и съдия се произнесе в полза на това решение, тъй като е имало нарушение на договора.

Калифорнийският гигант многократно обясни, че тази комисиона служи за осигуряването на доброто функциониране на Епъл стор и сигурността на трансакциите на потребителите.

Приходите на Фортнайт през август са нараснали въпреки липсата на печалба заради премахването му от магазините за приложения на Епъл и Гугъл, се посочва в референтно проучване на анализаторската компания Сюпърдейта (Superdata), публикувано днес.