Игор Ротенберг оглави класацията на най-богатите деца от най-състоятелните предприемачески династии в Русия, предаде ТАСС. В списъка на сп. "Форбс" влизат 11 души, участващи в бизнеса на своите родители, чието общо състояние възлиза на 5,8 милиарда долара.

Начело на списъка е синът на Аркадий Ротенберг, Игор, основен собственик на компанията "Газпром бурение" с богатство от 950 милиона долара. Дъщерята на милиардера Лилия също е в списъка, на пето място, като собственик на компанията ТПС Риъл истейт (TPS Real Estate), управляваща една пета от търговските комплекси в Москва, Краснодар, Сочи и Новосибирск.

Второ място заема синът на милиардера Михаил Гуцериев, Саиду - член на съвета на директорите на групата Сафмар и генерален директор на Фортеинвест - със състояние, оценявано на 930 милиона долара.

На трета позиция са братята Тимур и Руслан Рахимкулови, съсобственици на инвестиционната компани Кафиджат (Kafijat). Богатството на всеки от тях според "Форбс" се оценява на 900 милиона долара.

Четвърти е Дени Бажаев, съсобственик на Група Алианс, със състояние от 840 милиона долара. Багаеви се занимават с благородни метали. Тяхната компания Руска платина разработва платитени находища в Красноярския край и в Далечния изток.

Шестото място си делят синовете на учредителя на групата Черкизово на Игор Бабаев - Сергей и Евгений Михайлови (съответно генерален директор и председател на съвета на директорите на групта). Богатството на всеки от тях според "Форбс" е 350 милиона долара.

На седмо място е синът на притежателя на АФК "Система" на Владимир Евтушенков, Феликс, който оглавява съвета на директорите на мобилния оператор МТС. Състоянието му се оценява на 75 милиона долара.

Следват генералният директор на Гранат-стан груп, която управлява Малка петролна компания на Татарстан, Тимур Шаймиев, с 40 милиона долара и племенницата на учредителя на Черкизово Игор Бабаев, Людмила Михайлова, със състояние от 5 милиона долара.