Турският министър на промишлеността и технологиите окачестви като "политически мотивирано" решението на "Фолксваген" (Volkswagen) да изтегли инвестициите си от страната, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

"Знаехме, че има някои хора, които не желаеха това (инвестирането в Турция) по политически съображения", заяви Мустафа Варанк.

Министърът отбеляза, че в изпратено от главния изпълнителен директор на германския автомобилен производител Херберт Дийс писмо се откроява важността, която "Фолксваген" придава на Турция. В писмото се посочва още, че компанията се е отказала от всички инвестиционни проекти и е решила да разреши проблемите си, като модернизира настоящия си капацитет.

Дийс посочва пандемията като причина за решението си, отбеляза турската агенция.

Но още в средата на миналата година се разбра, че разширяването на дейността на концерна се замразява след военната намеса на Турция в Сирия през октомври 2019 г. и критиките срещу турското правителство за нарушаване на човешките права. Тогава говорител на "Фолксваген" заяви, че всички планирани проекти за производство на коли ще бъдат прехвърлени към производствени съоръжения, с които концернът вече разполага.

Автомобилният гигант създаде своя фирма в Турция през октомври 2019 г. с капитал от около от около 164 млн. долара (943,5 милиона турски лири по тогавашния курс), като намерението беше да проектира, произвежда, сглобява, продава, внася и изнася автомобили, камиони и всякакви видове моторни превозни средства, както и техните части и компоненти. През декември обаче направи постъпки за ликвидация на дружеството, регистрирано в Маниса. Очакваше се проектът да създаде около 4000 работни места в региона.

Турският министър коментира, че "Фолксваген", а не Турция ще загуби от стъпката. По думите му световните марки не трябва да взимат решения, основаващи се на политически натиск.

По повод на първия електромобил местно производство ТОГГ (TOGG) Варанк каза, че производството му ще започне през 2022 г. Първата партида от автомобилите ще бъде доставена на посланици на Турция по света, каза още той.