Тютюневият гигант Филип Морис интернешънъл (Philip Morris International Inc) се отказа от преговорите за сливане с Алтриа груп (Altria Group) и ще се съсредоточи върху пускането са продукта си с нагряване на тютюн айКОС (iQOS) в САЩ, съобщи днес компанията, цитирана от Ройтерс.

След дълги дискусии компаниите се съгласиха да се съсредоточат върху пускането на айКОС в САЩ като част от общия им интерес да постигнат бъдеще без дим, посочва главният изпълнителен директор на Филип Морис Андре Каланцопулос. АйКОС е  единственият нов продукт, който е разрешен за продажба в САЩ от FDA.

Сделката щеше да доведе до ново обединение на двете тютюневи компании десетилетие след като се разделиха и да създаде гигант в сектора, който да се бори с все по-строгата регулация и да се възползва от разрастващия се пазар на електронните цигари.

Филип Морис е собственик на водещия продукт с нагреваем тютюн айКОС. Алтриа държи дял от 35 процента във водещата компания за електронни цигари Джул лабс (Juul Labs Inc), чиито устройства изпаряват течност, съдържаща никотин.

Джул лабс съобщи днес, че главният изпълнителен директор на компанията Кевин Бърнс се оттегля. Компанията също така спира телевизионните, печатните и дигиталните си реклами в САЩ.