Котировките на петрола се повишиха тази сутрин в Азия, след като доларът удари близо двегодишен минимум. Опасенията за търсенето, предизвикани от разрастването на коронавируса и напрежението САЩ-Китай, обаче продължават да оказват натиск върху цените на суровината, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сортът Брент от Северно море поскъпна с 15 цента или с 0,4 на сто до 43,46 долара за барел, а американският лек суров петрол прибави 12 цента или 0,3 на сто до 41,19 долара за барел в азиатската електронна сесия.

Доларът потъна до 22-месечни минимуми спрямо кошницата от основни валути. По-слабият долар обикновено стимулира изкупуването на суровини, които се търгуват в щатската валута, като например петрола, тъй като те стават евтини за притежателите на други парични единици, припомня Ройтерс.

Цените на суровия петрол се опитват да се стабилизират на фона на все още високите очаквания, че американският Конгрес ще успее да приеме нов облекчаващ пакет срещу пандемията, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в ОАНДА (OANDA) в Ню Йорк.

САЩ вчера за трети пореден ден отчетоха над 1000 смъртни случая от Ковид-19 на фона на ескалиране на пандемията в южните и западните щати.

Безпокойството за търсенето на петрол бе засилено от напрежението между САЩ и Китай - най-големите в света потребители на черно злато.