Главният изпълнителен директор на шведската музикална стрийминг платформа Спотифай (Spotify) Даниел Ек съобщи, че ще предостави 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) от собствените си пари, за да инвестира в стартъпи, съобщи Си Ен Би Си.

Той заяви във виртуална беседа, че ще използва финансовите средства, за да инвестира в иновативни технологични проекти в Европа, съсредоточавайки се върху дълбоката технология - нови инструменти, които наблягат на научната иновация. Ще работи с учени, предприемачи, инвеститори и правителства, за да го направи.

Домакин на онлайн проявата е организаторът на събития за стартъпи Слаш (Slush).

Сред секторите, в които иска да инвестира, са здравеопазването, образованието, машинното обучение, биотехнологиите, материалознанието, енергетиката.

Искам да дам своя принос, всички знаем, че едно от най-големите предизвикателства, е достъпът до капитал, каза той, добавяйки, че иска да постигне през идното десетилетие нова европейска мечта, подобно на американската мечта.

"Наистина съм разочарован, когато виждам как европейските предприемачи се отказват от невероятните си визии, продаващи се рано на неевропейски компании, или когато някои от най-обещаващите технологични таланти в Европа напускат, защото не се чувстват оценени тук", каза Ек, цитиран от techcrunch.com.

"Имаме нужда от повече супер компании, които вдигат летвата и могат да действат като вдъхновение", изтъкна той.

Списание "Форбс" определя състоянието на съоснователя на Спотифай Даниел Ек (заедно с Мартин Лорентсон) на 3,6 милиарда долара, което означава, че той дава близо една трета от него за инвестиции.

Даниел Ек изрази желанието си да изравни Европа по отношение на технологичните американските стартъп "еднорози": "Европа се нуждае от повече супер компании, както за развитието, така и за процъфтяването на екосистемата. Но мисля, че по-важното е, че ако имаме някакъв шанс да се справим с безкрайно сложните проблеми, с които нашите общества се сблъскват в момента, се нуждаем от различни заинтересовани страни, включително компании, правителства, академични институции, организации с нестопанска цел и инвеститори видове да работят заедно", коментира Даниел Ек.

Той също така изрази разочарованието си от това, че "европейските предприемачи се отказват от невероятните си визии, като продават много рано в процеса ... Имаме нужда от повече супер компании, които да вдигнат летвата и да действат като вдъхновение ... в момента има тонове учени и предприемачи в цяла Европа."

Ек каза, че ще работи с учени, инвеститори и правителства, за да разпредели средствата си.