Теско (Tesco), най-голямата верига супермаркети във Великобритания, няма да допуска клиентите му да се презапасяват с брашно, паста, тоалетна хартия и антибактериални кърпички, за да предотврати повторение на паническото купуване на стоки от първа необходимост през пролетта, което остави рафтове празни, предаде Ройтерс.

На фона на новото увеличаване на случаите на Ковид-19 във Великобритания премиерът Борис Джонсън по-рано тази седмица призова гражданите да работят от домовете си, ако е възможно. Заради това Теско и по-малкият му конкурент Морисънс (Morrisons) върнаха някои от ограниченията при пазаруване като допускане да се купуват сравнително малки количества от определени стоки. Двете вериги освен това поставиха служителите по входовете на магазините, които да следят клиентите да са с маски или предпазни шлемове.

Британските вериги супермаркети твърдят, че имат достатъчно стоки на склад, но все пак призоват клиентите да купуват само това, от което имат нужда.

"Просто не искаме да видим повторение на ненужното паническо пазаруване, защото това създава напрежение във веригата за доставки , което не е необходимо", посочва главният изпълнителен директор на Теско Дейв Люис.

В първите дни на разпространение на коронавируса купувачите в много страни започнаха да опразват рафтовете в магазините с основни продукти като брашно, ориз и месо, препарати за почиствате, тоалетна хартия в очакване на продължителни ограничителни мерки.

Властите се опитваха да опровергават "зловредните слухове" за недостиг на продукти, които доведоха до паническо запасяване и дори хаос, а супермаркетите въведоха ограничения за стоките, които могат да се купят, като тоалетна хартия (по един пакет), ориз, антисептици.

На някои места се стигна до юмручни свади заради ограниченията за покупка на тоалетна хартия.