Европейският съюз наложи санкции срещу руската частна военна компания "Вагнер", която смята да инструмент за дестабилизиране на държави в различни конфликтни зони по света. Външните министри на Евросъюза обсъждат в Брюксел нови санкции срещу Русия заради действията ѝ спрямо Украйна.

"Проучваме заедно със Съединените щати и Обединеното кралство координация на санкциите срещу Русия. Ние сме в режим на възпиране", каза върховният външнополитически представител на Евросъюза Жозеп Борел преди срещата на външните министри на ЕС: "Ще изпратим ясен сигнал, че всяка агресия срещу Украйна ще има висока цена за Русия, ако това се случи". Но същевременно се опитваме да направим всичко възможно, за да предотвратим това", допълни Борел.

"Убедени сме, че Русия се готви за тотална война срещу Украйна. Това е безпрецедентно след Втората световна война и означава, че отговорът и от западните страни трябва да е безпрецедентен", каза литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис, цитиран от БНР.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Москва, че Алиансът стои зад Украйна.

Групата "Вагнер", обвинявана във връзки с Кремъл, набирала, обучавала и изпращала частни войници в конфликтни зони по целия свят, за да подклаждат насилие, да грабят природни ресурси и да сплашват цивилни в нарушение на международното право, припомня "24 часа".

Тя е създадена през 2014 г. като приемник на Славянский Корпус. Ръководи се от Дмитрий Уткин, който попада под новите санкции, и се финансира от Евгений Пригожин, наричан "готвачът на руския президент".

Активите в ЕС на санкционираните физически и юридически лица ще бъдат замразени. Освен това ще им бъде наложена забрана за пътуване до ЕС. На хора от ЕС пък няма да бъде позволено да им предоставят средства, пряко или непряко.

Под удара на европейските санкции попадат:

44-годишният Александър Кузнецов. Той поема командването на 1-ва рота за атака и разузнаване на групата "Вагнер" през 2014 г. През септември 2019 г. е ранен в Либия, докато участва в боевете на страната на либийската армия за национално освобождение като командващ военните сили на групата "Вагнер".

Санкциониран е и Дмитрий Уткин, бивш офицер от руската военна разузнавателна служба (ГРУ), който основава "Вагнер" и отговаря за координирането и планирането на операциите по разполагането на наемници в Украйна. На командната си позиция във "Вагнер" 51-годшният Уткин лично присъства на бойното поле, като координира и планира дейностите.

Като командващ е отговорен за изтезаването до смърт на сирийски дезертьор от четирима членове на групата "Вагнер" през юни 2017 г. в провинция Хомс, Сирия. Според бивш член на групата "Вагнер" Дмитрий Уткин лично наредил изтезаването, както и заснемането на акта.

Станислав Дичко, бивш служител на ставрополската полиция, наемник в групата "Вагнер". Заедно с трима други той участва в изтезаването до смърт на сирийския дезертьор през юни 2017 г. в провинция Хомс. Поради това той е отговорен за тежки нарушения на правата на човека в Сирия.

41-годишният Денис Харитонов е заместник регионален ръководител на клона в Астрахан на Съюза на доброволците от Донбас, член на Думата на Астраханска област и наемник в групата "Вагнер". Той участва в бойни действия в Донбас в сепаратисткия батальон "Степ", където командва взвод с преносим противовъздушен ракетен комплекс. Признава, че лично свалил украински хеликоптер и два самолета СУ-25 по време на престоя си в Донбас. Награден е с Ордена на Руската федерация за заслуги към родината. Също така получава раздавани в рамките на групата "Вагнер" награди, както и призове от ръководителя на Съюза на доброволците от Донбас и бивш министър-председател на т.нар. Донецка народна република Александър Бородай, който също бе санкциониран през 2014 г.

Сергей Щербаков е служител на свободна практика в руското ГРУ и наемник в групата "Вагнер". Той се сражава в Донбас на страната на проруските сепаратистки сили като член на военна единица с преносим противовъздушен ракетен комплекс в рамките на проруския сепаратистки батальон "Степ", свалил украински хеликоптер и два самолета СУ-25 в Донбас.

Андрей Трошев - изпълнителен директор (началник щаб) на групата "Вагнер", която действа в Сирия и обучава и ръководи сирийски сили. Групата "Вагнер" подкрепя режима на Асад и се сражава заедно със свързаните с режима милиции и сирийската армия. Андрей Трошев участва пряко във военните операции в Сирия, по-специално в района на Дейр ез-Зор. С това той допринася съществено за военните усилия на Башар ал Асад и следователно подкрепя сирийския режим и се облагодетелства от него.

Андрей Богатов - началник на 4-та ударна и разузнавателна рота в рамките на групата "Вагнер", която действа в Сирия и обучава и ръководи сирийски сили. 57-годишният Богатов участва пряко във военните операции в Сирия, по-специално в битката за Палмира.

Валери Захаров, бивш член на руската Държавна сигурност (ФСБ), е съветник по сигурността на президента на Централноафриканската република (ЦАР). Той е ключова фигура в командната структура на групата "Вагнер" и поддържа тесни връзки с руските власти. Предвид влиятелната му позиция в ЦАР и водещата му роля в групата "Вагнер" той е отговорен за тежките нарушения на правата на човека в ЦАР, включително убийството на трима руски журналисти през 2018 г., за чиято сигурност отговарял Захаров.