Енергийни компании и браншови организации, сред които "американските" централи в Маришкия басейн, ЧЕЗ България, EVN България и Енерго Про, се обявиха в подкрепа на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщава Инвестор. 

В позиция до медиите те призовават да не бъде допускана политическа намеса в решенията на регулатора.

"Очакваме в период на съществени промени в сектора, свързани с либерализация на електроенергийния пазар, не дестабилизация и искания за оставки, а стабилна и независима Комисия за енергийно и водно регулиране, с последователни усилия за защита интересите на българската енергетика и българската икономика, като стратегически за благосъстоянието на българските граждани", посочват от бранша.

Припомняме, че от БСП обвиниха председателя на Комисията Иван Иванов, че не изпълнява своите задължения и не спазва изискванията на закона в своите действия. Опозиционната партия внесе искане в парламента за неговата оставка. Според публикуваната на сайта на институцията програма депутатите трябва да разгледат това предложение през тази седмица.

Със законодателни промени ръководството на КЕВР вече се избира от Народното събрание, а не се назначава от Министерския съвет. Сегашният председател Иван Иванов беше избран начело на Комисията през 2015 година.

"Проблемите на енергийния сектор са ни добре известни", коментират още енергийните компании в своята позиция и посочват, че подкрепят усилията на "независимия и избран по професионални критерии състав на регулатора за установяване на предвидима регулаторна среда".

Във вторник Иван Иванов получи подкрепата и на работодателските организации у нас. Според бизнеса решенията на КЕВР са балансирани и благодарение на усилията на регулатора много от проблемите в сектора на енергетиката са преодолени.