"Еконт" доброволно изплаща над 13 милиона лева на НАП, въпреки че спечели първото съдебно дело по този повод, съобщават от компанията, предаде БТА.

Повече от година продължава съдебната битка по въпроса дали "Еконт" да начисли със задна дата ДДС върху извършените от фирмата пощенски услуги за периода 2013-2015 г. Междувременно от НАП са отправили предложение на компанията доброволно и със стара дата да начисли ДДС върху стойността на пощенските услуги, предоставени от "Еконт" за периода от 2016 до 2019 г. Предложението на НАП е компанията да събере оспорваните суми от клиентите си.

Съдът се произнесе в полза на "Еконт" на първа инстанция. Въпреки това компанията взе решение да изплати въпросната сума на Националната агенция по приходите и избра да не продължава съдебните дела, пише в съобщението.

Претенцията на НАП за обратно начисляване на ДДС за периода 2013-2015 г. е била в размер на 3 800 000 лева. Тази сума беше депозирана още през 2020 г. и е било заведено съдебно дело. Компанията спечели делото на първа инстанция. Основните аргументи на съда са били, че такъв е бил законът тогава, както и доказаният факт, че самата НАП също е използвала пощенски услуги без ДДС именно на базата на съществуващото законодателство.

Дни преди Коледа на 2021 г. обаче "Еконт" е получила нова покана за внасяне на ДДС за услугите за периода 2016-2019 г. Въпреки решението на съда в нейна полза по отминалата покана, компанията реши да прекрати съдебния спор и да изплати на НАП цялата претендирана сума от 6 580 865 лв. Отделно към нея предстои начисляване на лихви. Така цялата сума, изплатена от "Еконт", ще надхвърли 13 милиона лева.

Основните аргументи за това действие на компанията са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични, пише още в съобщението. Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията. От друга страна новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България, посочват от фирмата.

Убеждението на компанията е, че е недопустимо да потърси от клиентите си претендираните от НАП суми със стара дата. В този смисъл "Еконт" реши да поеме изцяло изплащането на сумите.

"Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм", споделя като свой личен мотив Николай Събев, основател на компанията "Еконт" и министър на транспорта и съобщенията.