Биреният гигант Анхойзер-Буш ИнБев (Anheuser-Busch InBev) трябва да плати над 200 милиона евро (225 милиона долара) за злоупотреба с господстваща позиция в Белгия, тъй като е възпрепятствал по-евтин внос на собствените си марки от съседните страни, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от ДПА и Асошиейтед прес.

Анхойзер-Буш ИнБев, чиято централа е в Льовен, Белгия, е разследвана от комисията от 2016 година за предполагаеми нарушения. Разследването е стигнало до извода, че Анхойзер-Буш ИнБев продава популярните си марки Джупилер (Jupiler) и Лефе (Leffe) на по-високи цени в Белгия, отколкото във Франция и Холандия, където компанията, която е най-големия производител на бира в света, се сблъска с жестока конкуренция, отбелязва ДПА.

Компанията е използвала няколко различни стратегии в борбата с конкуренцията, посочва комисията в прессъобщение. Например пивоварът е променил опаковките на кенчетата бира, така че да не включват надписи едновременно на холандски и френски. Това прави бирата по-трудна за продаване в Белгия, където и двата езика са официални.

Потребителите в Белгия плащат повече за любимата си бира, заради стратегията на Анхойзер-Буш ИнБев да ограничава трансграничните продажби между Холандия и Белгия, посочва еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Комисията намали глобата с 15 процента с мотива, че Анхойзер-Буш ИнБев е сътрудничила на разследващите и се е съгласила на промени. Компанията ще публикува необходимата информация за продукта както на френски, така и на холандски върху опаковката през следващите пет години в Белгия, Франция и Холандия.