Най-големият енергиен концерн в Германия Е.ОН (Е.ОN) планира от тази година до 2028 г. да инвестира 42 милиарда евро в проекти, насочени към енергийната трансформация в Европа. Инвестициите ще бъдат насочени към създаването на "сигурна, конкурентоспособна и устойчива енергийна система", обяви в сряда германската компания, цитирана от ДПА и БТА.

По-голяма част от средствата - 34 млрд. евро, ще бъдат вложени в подобряване на електроразпределителната мрежа, като 25 млрд. евро от тях са заделени за проекти в Германия.

Точно преди година - през март 2023 г., E.ON обяви, че възнамерява до 2027 г. да похарчи около 33 млрд. евро. 70-80 процента от инвестициите са насочени към разширяване на мрежата. По данни на компанията от тогава тя управлява над 800 000 км. електрически и газови мрежи в Германия, т.е. голяма част от германската разпределителна мрежа. 

Също в сряда Е.ОН потвърди основните данни от финансовия си отчет за 2023 г., представен в началото на февруари.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA - earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization) на концерна се е увеличила с 16 на сто на годишна основа (спрямо 2022 г.) до 9,4 млрд. евро.

Коригираната чиста печалба на компанията е нараснала с 12 на сто до 3,1 млрд. евро.

E.OН следва ясен курс на растеж. Ние сме на прав път с нашата стратегия за растеж с фокус върху цифровизацията и устойчивостта. В Европа и Германия целите за разширяване на възобновяемите енергийни източници са значително увеличени", каза миналия август Леонхард Бирнбаум. По думите му за компанията това означава, че само в Германия до 2030 г. към мрежата ще трябва да бъдат свързани общо около шест милиона нови съоръжения.

Компанията прогнозира през лятото на м.г., че цените на енергията на едро ще останат трайно по-високи от тези преди енергийната криза. "Мисля, че е почти невъзможно в близко бъдеще да се върнем към цените, които имахме през годините преди пандемията и войната в Украйна. Сигурната, устойчива енергия си има цена и тя ще остане такава за момента", каза тогава финансовият директор на Е.ОН Марк Шпикер.

Все пак финансовуят директор каза, чер "с оглед на нормализирането на пазарните условия", компанията вижда като своя корпоративна отговорност да използва съществуващите възможности за намаляване на цените на вътрешния пазар. Енергийният доставчик има общо около 12 млн. клиенти на електричество и 2 млн. клиенти на газ в Германия.