Основателят на Amazon Джеф Безос е продал във вторник допълнителен транш от негови акции в компанията, според подадената декларация до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ.

Документите показват, че вчера Безос е продал 2 милиона акции на Amazon на стойност 335 милиона долара, като това е увеличило броят на продадените от него акции през изминалата седмица до 14 милиона на обща стойност 2,37 милиарда долара.

По-рано този месец Джеф Безос отново продаде свои акции на Amazon на стойност 4 млрд. долара. Това бе първата продажба на Безос на акциите на компанията от май 2021 г.

От компанията казаха, че миналия ноември е бил приет план, който да позволи на Безос да продаде до 50 милиона акции на Amazon до януари 2025 г. Тези продажби могат потенциално да възлязат на около 8,6 милиарда долара въз основа на текущата стойност на акциите на Amazon.

Акциите на Amazon се повишиха с 1,3% на извънборсовата търговия след снощния край на сесията на Уолстрийт, но след като се понижиха с 1,4% през самата вчерашна търговия. Трябва обаче да се има предвид, че акциите на технологичния гигант поскъпнаха с близо 80% през последната година.

Безос контролираше около 12,3% от акциите на компанията към подаването на пълномощно през февруари 2023 г., включително акции, които той изцяло притежава, и акции, притежавани от бившата му съпруга Макензи Скот, върху които той все още има право на глас. Сега той контролира около 11,8% от акциите на компанията.

Планът за продажба на 50 милиона акции на Amazon бе приет шест дни след като Безос каза в Instagram на 2 ноември, че напуска Сиатъл и прави Маями своя официална резиденция. Данъкът върху капиталовите печалби на щата Вашингтон, приет през 2021 г., налага 7% данък върху всички печалби над $250 000 от продажбата на акции и облигации, с някои изключения. Правейки Маями свой дом, Безос ще спести около 600 милиона долара данъчни разходи, след като продаде 50 милиона акции по плана. Флорида няма данък върху капиталовите печалби. Подобно на щата Вашингтон, Флорида също няма данък върху доходите.