Съветът на директорите на Държавна консолидационна компания (ДКК) ЕАД се срещна в четвъртък с ръководството на ВМЗ ЕАД, само ден след като предприе допълнителни мерки за стабилизиране на неговата дейност до финализиране на избора на новите членове на Съвета на директорите.

ДКК оттегли доверието си от Иван Карабатаков в качеството му на председател и член на СД на ВМЗ и препоръча на борда на най-голямото предприятие от военнопромишления комплекс в България да избере друг председател измежду членовете си.

В съобщение на ДКК от четвъртък се припомня, че компанията откри процедура за избор на четирима нови членове на Съвета на директорите на ВМЗ. Четирима от настоящото ръководство ще бъдат сменени в изпълнение на Закона за публичните предприятия. Причината е установено "затрудняване и възпрепятстване на дейността на ВМЗ през последните месеци".

"ВМЗ е от стратегическо значение за националния интерес и за ДКК е от първостепенна важност да подкрепи и улесни максимално прехода на дружеството към ново управление", заяви Рая Каназирева, член на СД и изпълнителен директор на ДКК, цитирана в съобщението. Тя добави, че за постигане на тази цел разчитат на Иван Гецов, който "притежава най-голям опит в ръководството на ВМЗ и е доказан и отговорен професионалист".

Каназирева каза още, че ръководството на ДКК ще вложи допълнителни усилия  за подобряване на средата на работа в комплекса и ще се срещне с работниците и синдиката в Сопот.

Гецов от своя страна каза, че ще информира целия колектив на ВМЗ за срещата и изрази увереност, че с това ръководство на ДКК дружеството има бъдеще.

Съобразно законовата разпоредба за минимална численост на Съвета на директорите на ВМЗ от петима души и регламентираното съотношение между независимите представители и представителите на държавата в него, ДКК е приложила всички възможни законови мерки спрямо настоящия състав на борда, се казва в заключение на съобщението.