Едно решение на правителството - Държавната консолидационна компания (ДКК) ЕАД да започне да плаща дивидент, даде повод за пореден скандал.

ГЕРБ набеди кабинета, че това решение застрашава от фалит военните заводи ВМЗ-Сопот и Авионамс, тъй като с парите, които сега ще трябва да плати ДКК, трябвало да се платят заплати в двете дружества. 

Министърът на икономиката отговори, че ДКК има свободни средства, с които да плати на държавата и това няма да засегне дъщерните дружества.

ДКК - мегахолдинг, който обединява широка палитра от дружества - строителство, оръжия, млечни продукти, институти.

Какво е решението на правителството

Вчера, в деня, в който Кирил Петков обяви курс към разчленяване на ДКК, служебният кабинет реши Държавната консолидационна компания (ДКК) и Национална компания индустриални зони ЕАД да се включват към търговските субекти, които следва да разпределят и внесат в полза на държавата част от печалбата си по годишния финансов отчет за 2020 г. след данъчно облагане. Промяната се извършва с оглед необходимостта от осигуряване на допълнителни приходи в държавния бюджет. Срокът за внасяне на сумите по отчислената печалба, съответно разпределения дивидент се променя от 30 юли на 31 август.

Пo пpинцип paзмepът нa oтчиcлeниятa зa дъpжaвнитe пpeдпpиятия ce oпpeдeля вcяĸa гoдинa c peшeниe нa MC (Разпореждане номер 1 от 2021 г. за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата за финансовата 2020 г. от държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала). Дружествата c дъpжaвнo yчacтиe (без споменатите две) paзпpeдeлят дивидeнт в пoлзa нa дъpжaвaтa в paзмep нa 50% oт пeчaлбaтa.

Трябва ли ДКК (като другите) да внася дивидент

От ГЕРБ призоваха премиера да преосмисли решението за изплащане на дивидент от ДКК, който трябва да се вземе от ВМЗ и "Авионамс" (неотдавна национализирано дружество), което реално застрашавало от фалит двете дружества.

Доскоро управляващите се обявиха и против изваждането на "ВМЗ-Сопот" и "Авионамс" от състава на ДКК, каквото впрочем точно за тези дружества никой не е обявявал.

Държавната консолидационна компания е била освобождавана от заплащането на дивидент. По този начин (като не плаща дивидент) ДКК е гарантирала финансовата стабилност на ВМЗ-Сопот и "Авионамс", които дават работа на десетки хиляди семейства в Пловдивския район. С изплащането на дивидент реално парите ще застрашат от фалит ВМС Сопот и "Авионамс". Това е недопустимо! Призоваваме премиерът да отмени това решение!, заяви пловдивската депутатка Дани Каназирева пред медиите в парламента.

Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов пък подчерта, че и двете предприятия изпълняват натовски поръчки. и в момента се предприемат мерки срещу националната сигурност", категоричен бе той.

Лъчезар Борисов, който макар че беше в оставка в последните дни на април,  поднови и разшири съвета на директорите на ДКК.

Отговорът на кабинета не закъсня. Министър Кирил Петков заяви пред журналисти, че ДКК не трябва да изисква нито лев от "ВМЗ-Сопот" и "Авионамс", за да плати дивидент на държавата. ДКК има кешови пари в ББР, които стоят свободно, обясни министърът. Плащайки този дивидент, просто им намаляваме свободния ресурс, коментира той.


Как шефът на ДКК отказа на Петков

Усилията на служебния министър на икономиката Кирил Петков да разбере как се разходват отпуснатите 630 млн. лв. за ремонта на язовирите в страната среща отпор от Държавната консолидационна компания (ДКК). Пред Нова Петков съобщи, че изпълнителният директор на ДКК Ясен Спасов не пожелал среща с него, а поискал да получи в писмена форма неговите въпроси, на които също щял да отговори писмено.

"Вчера му писах и да го питам защо 6 месеца три ремонтирани язовира не се предават на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири."

Шефът на "Монтажи" - дружеството, което трябва да ремонтира над 400 язовира, също не е разговарял още с министър Кирил Петков (информацията е към 16 юни 2021 г.). Тихомир Димитров не отговарял на телефонните обаждания на министъра, нито на изпратените SMS-и. "Монтажи" няма задължение да се отчита пред министъра, а само пред ДКК. Новият закон за публичните предприятия е направен така, че ръководствата им не могат да се сменят, без да е проведен конкурс", посочи Петков, цитиран от Дума.


Петков бе категоричен, че ДКК не трябва да разполага със свободни средства, след като начинът по който ги харчи е опасен откъм целесъобразност и откъм най-правилното използване на парите на данъкоплатците (Постоянен негов пример са стотиците милиони за язовирите). Министърът напомни, че предстои промяна на част от членовете на борда на директори на ДКК.

С тези си думи Петков продължи атаката си към ДКК, която води откакто е министър, но особено засили в сряда, след като обяви старт на изваждане на дружества от под шапката (ДКК).

Конкретно за ВМЗ министърът вече отбеляза, че то не се изважда от ДКК - било сложно, но ако имал повече време, би прехвърлил военния завод към Министерството на икономиката.

Както ще е сложно и продължително закриването на самата ДКК.

В същото време във ВМЗ-Сопот напрежението не стихва. Синдикатът "Подкрепа" иска оставката на председателя на Съвета на директорите Иван Карабатаков. Новият председател на Съвета на директорите на ВМЗ е спрял всички доставки на материали и това възпрепятства и малкото договори на изпълнение, които има предприятието, съобщи БНТ.

Трябва ли да има ДКК

ДКК е едноличен собственик или мажоритарен акционер в капитала на шестнадесет търговски дружества. 

Създадена е през 2010 година от тогавашния министър на финансите Симеон Дянков под негова опека с идеята парите от приватизация да влизат не в Сребърния фонд, а да се в резерв за пенсионната система.

При втория мандат на ГЕРБ, тя минава под егидата на Министерство на икономиката и започва своята бурна дейност. От 9 млн. лв. активи, тя набъбва до над милиард лева, каза по БНР наскоро бившият зам.-министър н икономиката Милен Керемедчиев.

"Тази компания е създадена изключително порочно и нейната дейност е спорна. Аз не мога да си представя как в една компания под едно ръководство се управляват дейностите на дружества, занимаващи се с производство на кисело мляко ("Ел Би Булгарикум" - б.р.) и оръжия, с ремонт на язовири...тоест за тези години държавата решаваше да национализира някои дружества, или пък големите предприятия, които са апетитни, всички тези компании, които са печеливши, бяха под една шапка, на едно ведомство и ДКК никога досега не е провела нито едни търг по Закона за обществените поръчки", коментира Керемедчиев.