Министерството на икономиката и индустрията разработва стратегия за развитието на Международен панаир - Пловдив. Това съобщи министър Богдан Богданов, който представи визията на министерството на сесия на Общинския съвет в Пловдив. Трябва да направим така, че с общи усилия Пловдивският панаир да просъществува, независимо дали е под формата на публично-държавно партньорство, изцяло държавна или изцяло частна, отбеляза министърът, цитиран от БТА.

В момента се води дело пред Софийския градски съд за собствеността на 29 на сто от акциите на Община Варна от Панаира, които администрацията отказва да върне на държавата. Междувременно Апелативният съд в Пловдив потвърди спирането на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от Община Варна към "Пълдин туринвест" АД. За нас е важно Пловдивският панаир да работи и докато нямаме диалог между различните акционери, това няма кака да се случи, каза министърът. По думите му Министерството на икономиката през годините е било наблюдател и сега държавата трябва да влезе в ролята си, "защото развитието на такъв актив е свързано с ключови приоритети на държавата".

Пловдивският панаир трябва да разшири международното си присъствие чрез изграждане на международни партньорства, смята Богданов. Част от предложенията на екипа в министерството, който отговаря за стратегията, са привличане на Световния икономически форум, организиране на ежегодни конференции за технологии, изграждане на изложбен музей, онлайн събития и платформи, организиране на фестивали. По думите на министъра само през последните 15-20 години Пловдив и региона са привлекли над 3 млрд. лева инвестиции. Министър Богданов посочи, че тези компании трябва да имат своя подиум, като Панаира, на който да изграждат ключови партньорства.

Министърът предвижда при първа възможност дискусия и с Община Варна. Настояваме акциите да бъдат върнати, каквото решение има Общинският съвет, но не е изпълнил, каза още Богданов.

Министърът коментира и ситуацията с наводнените район по Южното Черноморие, като посочи, че държавата прави всички възможно и всички институции работят в пълен синхрон, за да се гарантира безопасността на хората. Наблюдават се нивата на реките и язовирите. Отпускат се допълнителни средства за помощ и освен тези 1512 лева, ще има и по 2500 лева, които ще се предоставят на най-пострадалите, допълни министърът.