Ахмед Доган е платил около 1,4 млн. лв., за да придобие 70% от ТЕЦ "Варна". Това каза по bTV изпълнителният директор на ТЕЦ-а Данаил Папазов. По думите му международни и български одитори са определили стойността, на която Доган е придобил ТЕЦ-а.

"По договор ние придобихме дружеството от ЧЕЗ за 48 500 000 евро. От тях 28 000 000 са банков кредит, а останалите пари са средства, които ЧЕЗ дължеше на ТЕЦ "Варна" и ние влязохме в техния дълг. Кредитът продължава да се връща и към този момент", поясни Данаил Папазов.

Той допълни, че цената за Ахмед Доган е по-ниска, тъй като дружеството имало кредити и задължения.

"Преговарях с доста хора, които имаха интерес за решаването на въпросите на ТЕЦ "Варна". Година след това стигнахме до Ахмед Доган. Той беше единственият човек, който не искаше да участват нито офшорки, нито други съмнителни компании. Той застана с името си", каза още изпълнителният директор на ТЕЦ "Варна".

ТЕЦ "Варна", в чийто актив влиза и пристанище, беше изведена от експлоатация през 2017 г. След това бе продадена от ЧЕЗ на семейната фирма на Папазов. Миналата година 70% от дружеството придоби Ахмед Доган.

"Антикорупционен фонд" сигнализират, че "ТЕЦ-Варна" е технически неизправен

"През цялото време сме работили само с български банки. Всичко е платено по банков път. Ние сме фирма за пример в България", каза още Папазов.

Относно появилата се информация, че ТЕЦ-ът е опасен за националната сигурност, Папазов заяви, че това са "пълни глупости". Два от блоковете били в отлично състояние, а третият работи според всички норми.