Руската държавна корпорация Росатом ще бъде официално изключена от кръга на кандидатите за участие в търга за строителството на нов енергоблок на чешката АЕЦ "Дуковани" в югоизточната част на страната. Това ще стане през следващите няколко дни, съобщи днес вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Карел Хавличек в интервю за в. "Право", предаде БТА.

До няколко дни Росатом ще бъде изключен от кръга на компаниите, които кандидатстват за участие в търга, посочи Хавличек.

Росатом няма да може да участва в търга и като компания подизпълнител. Никоя от поканените компании няма да взема за подизпълнител Росатом, посочи чешкият вицепремиер.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш каза вчера, че е за отстраняването на Росатом от подготвяния търг за строителството на енергоблок на АЕЦ "Дуковани", след като бяха изяснени обстоятелствата около взривовете в складове за боеприпаси в село Врбетиц, в района на град Злин, в източната част на страната през 2014 година. Чешките власти съобщиха, че руските спецслужби са замесени в инцидента.

На 29 март Чехия включи сред кандидатите за участие в търга Росатом, американско-канадската компания Уестингхаус (Westinghouse), френската Е Де Еф (EDF) и южнокорейската Кей Ейч Ен Пи (KHNP). Правителството реши освен това, че търгът ще бъде обявен след предстоящите избори на 8 и 9 октомври за членове на долната камара на парламента.

Стойността на проекта за новия енергоблок е 162 милиарда крони или близо 6 милиарда евро. През март Прага отказа участие в търга на китайската корпорация Чайна дженерал нюклиър пауър (China General Nuclear Power), която заяви желание да изгражда енергоблока, припомня ТАСС.