Китайският концерн BYD (Build Your Dreams), най-големият производител на електрически автомобили, и министерството на промишлеността и технологиите на Турция днес подписаха споразумение за инвестиции в размер на 1 милиард долара на компанията в страната, предаде телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от кореспондента на БТА в Анкара Нора Чолакова.

На церемонията в Истанбул присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Съобщението идва в момент, когато китайските производители на електромобили са изправени пред нарастващ натиск в Европейския съюз и САЩ.

Министърът на промишлеността и технологиите на Турция Мехмет Фатих Каджър и председателят на BYD Уанг Чуанфу подписаха споразумението в офиса на турския държавен глава в двореца Долмабахче.

В рамките на споразумението се очаква BYD да изгради в Турция завод за производство на електрически и хибридни автомобили. Планира се годишно да може да се произвеждат 150 000 автомобила.

Предвижда се в предприятието, което ще започне да произвежда автомобили в края на 2026 г., да бъдат пряко заети 5000 души.

Заводът ще бъде построен в западния окръг Маниса.

Благодарение на уникалните предимства на Турция, като процъфтяващата технологична система, логистика, изключителното местоположение и квалифицирана работна сила, инвестицията на BYD в това ново производствено съоръжение ще подобри още повече местните производствени възможности, се казва в изявление относно избора на Турция от страна на компанията BYD.

Компанията в момента произвежда повече от 3 млн. автомобила годишно и е световен лидер в продажбите на електромобили, отбелязва СиЕнЕн-Тюрк.

Министър Мехмет Фатих Каджър и председателят на BYD Уанг Чуанфу подписаха споразумението в офиса на Ердоган

Снимка: Анадолска агенция/БТА

Мерки срещу вноса в САЩ и ЕС

През месец май президентът на САЩ Джо Байдън увеличи митата върху произведените в Китай електрически автомобили, слънчеви панели, стомана и други стоки. Белият дом заяви, че мерките, които включват 100% мито върху електрическите автомобили от Китай, са отговор на нелоялните практики и имат за цел да защитят работните места в САЩ.

Миналата седмица ЕС наложи временни - за 4 месеца, допълнителни мита върху китайските електромобили. Решението товари BYD с допълнително (към традиционното 10-процентно тарифно ограничение) мито от 17,4% върху превозните средства, които доставя от Китай в ЕС.

Турция е част от митническия съюз на ЕС, което означава, че превозните средства, произведени в страната и изнесени за блока, могат да избегнат допълнителната тарифа. Турското правителство също предприе действия в подкрепа на производителите на автомобили в страната, като наложи допълнително мито от 40% върху вноса на китайски превозни средства.

По информация на турското икономическо издание "Економим" други китайски марки за производство на електрически автомобили като Chery, MG и Skywel" от известно време преговарят със Службата за инвестиции към турското президентство.

Новината от Анкара идва в същия ден, в който в Брюксел беше подновен търговският диалог между ЕС и Турция с намерението да се актуализира и митническият съюз. 

ЕС е най-големият търговски партньор и експортен пазар на Турция. Миналата година над 40 на сто от износа на Турция е бил насочен към ЕС, като е възлязъл на 104 млрд. долара, а делът на износа на ЕС за страната е възлязъл на 53 млрд. долара или 42,3 на сто през първата половина на 2024 г., отбелязва в. "Хюриет".

Апетитите на Build Your Dreams (BYD)

BYD, в капитала на която участва и Berkshire Hathaway - инвестиционната компания на Уорън Бъфет, е втората по големина компания за електромобили в света след Tesla на Илон Мъск. Компанията бързо разширява производствените си мощности извън Китай.

В края на миналата година BYD обяви, че ще изгради завод в Унгария. Това ще бъде първата фабрика за леки автомобили на фирмата в Европа и се очаква да създаде хиляди работни места.

В четвъртък BYD откри завод за електромобили в Тайланд - първата фабрика в Югоизточна Азия. Заводът ще има годишен капацитет от 150 000 превозни средства и се очаква да създаде 10 000 работни места.

Компанията също така обяви плановете си изграждане на завод за електромобили в Мексико, отбеляза Би Би Си.