Европейската комисия ще наложи рекордна финансова санкция на Гугъл от 4.3 милиарда евро заради операционната система Андроид, съобщи "Ройтерс".

Обвинението е, че компанията е изискала от производители на телефони като "Самсунг" и "Хуауей" да задават търсачката им като основното приложение за търсене и да инсталират браузъра "Хром" без да дават избор на потребителя.

Второто обвинение е, че са обещавани "финансови стимули" на производители и оператори, за да бъде търсачката "Гугъл" единствена инсталирана опция.

Обвинението, повдигнато официално през април, твърди също, че "Гугъл" не позволява на производителите да продават смартфони, които работят с конкурентни операционни системи, базирани на кода на "Андроид".

Компанията отрича обвиненията.

Към април 2015 г. "Андроид" е операционната система в 64 на сто от европейските устройства. От тогава досега ръстът на устройствата е над 70%.

Комисар Вестагер да обяви санкцията, наложена по антитръстовото законодателство на Европейския съюз. Сумата не изглежда притеснителна за Гугъл, който има парични резерви от над 102 милиарда долара и 4.3 милиарда евро са приходите му за 16 дни.

Решението на Брюксел обаче може да задълбочи различията и да разпали нов кръг от търговската война със САЩ.