"Бритиш Американ Табако" (БАТ) се е съгласила да плати повече от 629 млн. долара за уреждане на обвиненията, че е извършвала незаконен бизнес със Северна Корея в нарушение на американските санкции, съобщи американското министерство на правосъдието, предаде Асошиейтед прес.

БАТ, една от най-големите тютюневи компании в света, сключи с министерството на правосъдието споразумение за отложено съдебно преследване, а сингапурското дъщерно дружество на компанията се призна за виновно в заговор за извършване на банкови измами и нарушаване на санкциите, пише БТА.

Базираната в Лондон БАТ заяви в свое изявление, че споразумението се отнася за продажби от 2007 г. до 2017 г. и че оттогава компанията е предприела стъпки за подобряване на бизнес практиките си.

Северна Корея е изправена пред строги американски и международни санкции отпреди близо две десетилетия заради програмата си за ядрени оръжия и разработването на междуконтинентални балистични ракети.

Пхенян продължава да проучва и тества нови ядрени оръжия. Освен това се опитва да заобиколи санкциите със съдействието на съюзници като Китай и с незаконна търговия с държави и компании, на които е забранено да участват в санкциите, припомня АП.

Контрабандните тютюневи изделия се смятат за основен източник на приходи за севернокорейските програми за ядрени оръжия и оръжия за масово унищожение, заяви министерство на правосъдието на САЩ.

Наказанието е най-голямото, произтичащо от нарушения на санкциите срещу Северна Корея в историята на министерството на правосъдието, заяви помощник-главният прокурор Матю Олсен.