Бивш изследовател от група за криптовалути беше осъден на пет години и три месеца затвор във вторник по обвинение в заговор, целта на който е да се помогне на Северна Корея да избегне санкциите на САЩ с помощта на криптовалута, съобщи Ройтерс, като се позова федералната прокуратура в Манхатън.

Върджил Грифит беше арестуван през 2019 г. и се призна за виновен миналия септември в заговор за нарушаване на Закона за международните извънредни икономически правомощия (International Emergency Economic Powers Act) при пътуването си до Северна Корея, за да представи блокчейн технология.

Грифит преди е работил за Ethereum Foundation, организация с нестопанска цел, която работи в подкрепа на технологията за криптовалутата етер.

Присъдата, наложена от американския окръжен съдия Кевин Кастел, е минималният срок за лишаване от свобода, който прокурорите поискаха. Грифит се надяваше на две години.

Съдия Кастел също така наложи глоба на Грифит от 100 000 долара, което е 10 пъти по-малко от предложените от прокурорите 1 милион долара.

Адвокатът на Грифит - Брайън Клайн, каза в свое изявление, че макар присъдата да е разочароваща, съдията "призна ангажимента на Върджил да продължи продуктивно живота си и че той е талантлив човек, който има с какво още да допринесе".

Американският прокурор Деймиън Уилямс каза на свой ред във вторник, че "справедливостта е въздадена".

Грифит, който има докторска степен от Калифорнийския технологичен институт, пътува до Северна Корея през Китай през април 2019 г., за да изнесе презентация на конференцията за блокчейн и криптовалути в Пхенян, въпреки че Държавният департамент на САЩ отказа да му разреши да замине, според прокурорите.

Прокурорите заявиха, че Грифит е разбирал, че информацията може да бъде използвана за избягване на санкциите, наложени от САЩ на Северна Корея заради разработването на ядрени оръжейни технологии.

"Най-важната характеристика на блокчейните е, че те са отворени. И КНДР (DPRK) не може да бъде държана настрана, независимо какво казват САЩ или ООН", е казал Грифит по време на презентацията си, цитират го прокурорите, използвайки инициалите на официалното наименование на Северна Корея.

Фондация Ethereum заяви по време на ареста на Грифит, че не е одобрила или подкрепила пътуването му до Северна Корея.