Шефовете на най-големите британски компании са получили през 2022 г. средно с 16% по-високи възнаграждения, докато заплатите на повечето служители реално спаднаха заради нарастващите цени, съобщи Би Би Си (BBC).

Центърът за високо заплащане (The High Pay Centre) съобщи, че средното заплащане за годината на главен изпълнителен директор на компании от индекса на "Файненшъл таймс" FTSE 100 (Financial Times Stock Exchange 100 Index) е било 3,91 милиона паунда*, сравнено с 3,38 милиона паунда през 2021 г.

Добавя се, че средните доходи на шеф от FTSE 100 са 118 пъти по-големи от тези на обикновен британски служител с годишен доход от £33 000.

Според High Pay Center - независима група, която се фокусира върху икономическото неравенство и по-справедливото заплащане - най-добре платеният главен изпълнителен директор миналата година е бил сър Паскал Сорио, шефът на фармацевтичния гигант AstraZeneca, с £15,3 милиона.

Британско-шведската компания стана известна, когато обедини усилията си с учени от Оксфордския университет, за да разработи ваксина срещу Covid-19.

Чарлз Уудбърн от BAE Systems е вторият най-високо платен бос с £10,7 милиона, а Ема Уолмсли, шефът на GlaxoSmithKline, е най-добре печелещата жена с £8,45 милиона.

Идва редът на шефовете на петролните гиганти: Бен ван Бюрден, бившият ръководител на Shell е с £9,7 млн., а Бърнард Луни от BP, получил £10 млн., оформят първата шестица - и двете фирми отчетоха рекордни печалби при рязко нарастващите цени на енергията.

Мозъчният тръст, който анализира заплащането на главните изпълнителни директори на всички компании от индекса чрез годишните отчети на фирмите за 2022 г., съобщи, че средното заплащане е с повече от 500 000 паунда нагоре спрямо 2021 г., продължавайки възходящата си тенденция, откакто спадна до £2,46 м през 2020 г. по време на разгара на пандемията.

Изследователският център заяви, че увеличението се дължи отчасти на икономическото възстановяване след локдауните и на това, че шефовете са получили щедри бонуси като награда, обвързана с рентабилността и цените на акциите".

Все пак полученото от босовете не стигна нивото от 2017 г., когато достигна £3,97 милиона.

Центърът отбеляза. че разликата между заплатите на ръководителите на компании и служителите им се е увеличила още повече през миналата година.

*1 паунд се разменя за 1,17 евро към 10,14 часа б.вр. на 22 август 2023 г.