Главните изпълнителни директори на компаниите от индекса Стандарт енд Пуърс 500(S&P 500) са получили средно 16,7 млн. милиона евро през 2022 г., което е 272 пъти повече от средната заплата на техните служители, показа ново проучване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Годишното проучване "Executive Paywatch", публикувано от AFL-CIO, водещата американска федерация на профсъюзите, се превърна в широко цитиран показател за неравенството в доходите в САЩ.

Средното възнаграждение на главните изпълнителни директори спадна от 18,3 млн. долара и 324 пъти над средните доходи на служителите през 2021 г. за компаниите в същия индекс.

По-слабото представяне на акциите е причина за голяма част от спада в заплащането на главните изпълнителни директори през 2022 г., тъй като възнаграждението им често е свързано частично с възвръщаемостта за инвеститорите.

В същото време реалните средни почасови доходи на работниците в САЩ се понижиха с 1,6% през 2022 г. според данни на правителството на САЩ.

"Заплащането на изпълнителните директори спадна повече от заплащането на служителите, но не достатъчно, за да го направи справедливо или равностойно", каза авторът на проучването Брандън Рийс, заместник-директор на AFL-CIO за корпорациите и капиталовите пазари. "Това е невъзможно ниво на възнаграждение, което да се получи от един човек само за една година", каза той.

Представители на AFL-CIO също така отбелязаха, че средното възнаграждение на изпълнителните директори е спаднало по-малко от спада с 18% в общата възвращаемост на компаниите от S&P 500 през миналата година.

Съотношението на заплатите в тазгодишното проучване е най-ниското от 2019 г. насам, когато е било 264. Задвижвани от големите акции възнагражденията на изпълнителните директори имат тенденция към нарастване. Преди десетилетие средното възнаграждение на изпълнителните директори в компаниите от S&P 500 беше 11,7 млн. долара, а компаниите не бяха задължени да отчитат съотношението между заплащането на главния изпълнителен директор и средното на техните служители, припомня Ройтерс.