"Усилията дават своите резултати - център след център, висококвалифицирани служители, българи, връщащи се от чужбина, защото България е прекрасно място за живеене". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на BOSCH Инженеринг център в София Тех парк, цитиран в съобщение на правителствената пресслужба.

Борисов изтъкна, че страната ни продължава да привлича чуждестранни инвеститори и припомни, че само преди дни във Варна беше открит център за споделени услуги на белгийската финансова група KBC, където ще бъдат разкрити над 300 нови работни места.

Пред участниците в церемонията министър-председателят подчерта, че на територията на София Тех парк се помещава и аутсорсинг център на Световната банка, както и че тук ще бъде разположен един от осемте суперкомпютри на ЕС.

"Прави се наука, правят се велики неща и продължава да се изгражда. Усилията ни се възнаграждават", отбеляза Борисов. Той изтъкна, че неслучайно новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен ни е определила един прекрасен ресор. "По-добър ресор не бихме и искали - това е бъдещето - образование, култура, спорт, "Еразъм+", университети, и това, което вие правите тук", подчерта Борисов.

Целта на центъра в София е да се превърне във водещ ИТ глобален софтуерен доставчик на производителите на автомобили, се посочва в прессъобщението. Разработването на софтуер за бъдещото развитие на автомобилостроенето ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес. Това от своя страна би могло да бъде повод за привличане на стратегически инвеститори в България. До 2023 година в центъра ще заработят над 500 висококвалифицирани инженери.

Премиерът изпробва технологията на един автономен автомобил

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов

На страницата си във фейсбук премиерът Борисов написа, че в центъра на BOSCH Инженеринг в София "ще се работи по проекти, свързани с изграждането на софтуерни платформи за автономно шофиране, включващи системи за наблюдение и оценка на поведението на водача в автомобила". "Тествах технологията на един автономен автомобил, който работи отлично, и най-доброто за нас е, че алгоритмите са направени от българи. В центъра постепенно ще бъдат наети над 500 високо квалифицирани инженери."