Американският самолетопроизводител "Боинг" (Boeing) се съгласи да се признае за виновен по обвинение в престъпна измама и заговор, както и да плати глоба от 243,6 милиона долара, за да разреши разследване на Министерството на правосъдието на САЩ (DOJ) за две фатални катастрофи на своите самолети "737 Макс" (737 MAX), съобщи правителството вчера, цитирано от Ройтерс и БТА.

Споразумението за признаване на вина, което изисква одобрението на съдия, ще определи производителя на самолет в като "осъден престъпник" във връзка с катастрофи в Индонезия и Етиопия за петмесечен период през 2018 и 2019 година, при които загинаха общо 346 души.

Споразумението предизвика критики от семействата на жертвите, които искаха компанията да бъде изправен пред съд и да понесе по-тежки финансови последици.

Стремежът на Министерството на правосъдието да обвини компанията задълбочи продължаващата криза, обхванала "Боинг", след като друга инцидентпо време на полет през януари разкри продължаващи проблеми с безопасността и качеството на производителя на самолети.

Признаването на вината потенциално застрашава способността на компанията да осигури изгодни държавни договори с институции като Министерството на отбраната и НАСА, въпреки че може да поиска преразглеждане. "Боинг" стана обект на наказателно преследване, след като Министерството на правосъдието през май установи, че компанията е нарушила споразумение от 2021 година, свързано с фаталните катастрофи.

Все пак молбата спестява на американската корпорация тежък съдебен процес, който би могъл да изложи решенията на компанията, преди фаталните катастрофи, на още по-голямо обществено внимание.

Това също би улеснило производителя на самолети, който ще има нов главен изпълнителен директор по-късно тази година, да се опита да бележи напредък, докато търси одобрение за планираното придобиване на доставчика на фюзелажи и други авиационни компоненти "Спирит аеросистъмс" (Spirit AeroSystems). Говорител на "Боинг" потвърди, че са "постигнали принципно споразумение относно условията на резолюция с Министерството на правосъдието".

Като част от сделката производителят на самолети се съгласи да похарчи най-малко 455 милиона долара през следващите три години за повишаване на програмите за безопасност и съответствие.