"Ел Би Булгарикум" ЕАД трябва да продължи да съществува във формат, в който първо ще е на печалба, заяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на парламентарния контрол в отговор на допълнителен въпрос на Корнелия Нинова, предаде БТА.

Прави се анализ какъв да е фокусът на развитие на дружеството - дали ще се стреми да повиши двата си процента пазарен дял на млечни продукти, което е много добре, или да се изгради съвместен център за изследване и разработване нови иновативни продукти - нещо, което вече 50 години носи значителен приход на дружеството, отбеляза Богданов. Ние смятаме за приоритет развойната дейност и новите технологии, които дружеството може да имплементира, заяви министърът и допълни, че договорът с японската компания "Мейджи" е пред финализиране.

В отговор на въпроса на Нинова за неправомерни действия на ръководството и закононарушения в "Ел Би Булгарикум" ЕАД, министърът каза, че финансовите резултати на дружеството към третото тримесечие на 2023 г. сочат покачване на разходите за суровини и материали с 26 на сто, за външни услуги - с 38 на сто, до 1 млн. лева и допълни, че приходите нарастват само с 11 на сто. Това води до кумулативен спад на печалбата преди данъци на дружеството от 92,5 процента, заяви Богданов.

Дружеството вече е работи с пълния си капацитет. През октомври 2023 г., един месец след като встъпи в длъжност новият борд на дружеството, са изкупени над 667 000 литра мляко, каза министърът.

Богданов допълни, че в дружеството са предприети всички необходими действия, за да се гарантират доставките на суровина и производствения капацитет, който е необходим, за да бъдат обезпечени нуждите на пазара. Неизгодните договори са прекратени или предоговорени. Всички нарушения, които сме констатирали, вече са в прокуратурата, заяви министърът.

През втората половина на декември, в интервю за БТА, изпълнителният директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД Ивайло Лилов каза, че компанията е била водена към фалит, а щетите са за над 1 милион лева. 

БНТ съобщи в петък, че Ивайло Лилов е внесъл сигнал до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с констатираните нарушения в дейността на дружеството и нанесените щети.

Пътят надолу

В парламента Богданов каза още, че "Ел Би Булгарикум" е губило десетки хиляди лева на месец от неизгодни договори, сключени по време на предишното ръководство. Това е станало ясно след назначената проверка на управлението на държавното предприятие. "Само от фирмените си магазини дружеството е натрупало загуби за над 400 000 лв." 

Пресцентърът на министерството на икономиката цитира Богданов да казва, че сред неизгодните договори е имало и такива за правни услуги, които са били възлагани на една фирма, заплащани са, договорът е прекратяван и е сключван нов с друга фирма за същата дейност, което представлява двойно плащане за една и съща услуга. "Неизгодните договори вече са прекратени или предоговорени."

Министърът информира, че новото ръководство на дружеството е заварило тенденция за постепенно намаляване на количеството изкупувано сурово мляко в периода януари - септември 2023 г. При тази ситуация натоварването на производството на предприятието е било под 65 процента. Новото ръководство заварило и празни складове за готова продукция и почти пълна липса на продуктите в търговската мрежа.

Проверката е показала, че причина за намалените количества изкупено сурово мляко са утвърдени правила от предишното ръководство, според които компанията започва да купува от доставчици на до 500 км от производствените бази вместо, както до момента, от такива в близост до фабриката. Това е довело до допълнително оскъпяване на продукцията.

"Ние въведохме публична процедура за избор на доставчици на изцяло българско мляко, в момента производственият капацитет вече достигна 100 процента", съобщи министърът. Той допълни, че необоснованото намаляване на цените на продуктите на "Ел Би Булгарикум" в периода януари - март 2023 г., също е било един от сериозните проблеми, които сегашното ръководство е заварило.