Европейските регулаторни органи направиха крачка към възобновяването на полетите на самолетите Макс 737 (737 Max) на Боинг (Boeing), публикувайки днес предложение за директива за летателна годност. Това решение открива пътя за официално разрешение през януари след близо двегодишна забрана за полети на тази машина заради две катастрофи с жертви, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Публикуването на директивата от Агенцията за безопасност на полетите на ЕС дава началото на 28-дневен период за обществени консултации, след което агенцията ще разгледа предложенията и ще одобри самолета за полети, допълва БТА.

Регулаторът посочва, че днешната стъпка е сигнал за намеренията й да одобри връщането на самолета в европейско небе до няколко седмици.

Колко дълго ще отнеме на Макс 737 да полети отново над Европа зависи от обучението на пилотите и от това колко време е нужно на авиокомпаниите да обновят софтуера и да проведат други действия, указани от агенцията, отбелязва Ройтерс.

Припомняме, че миналата седмица Федералното управление за авиация (FAA) на САЩ обяви, че моделът 737 Макс (7373 MAX) на Боинг ще може да лети отново, 20 месеца след като бе спрян от движение, стига самолетите да са оборудвани с нов софтуер за контрол на полета. Освен това Боинг ще трябва да преразгледа екипажните процедури и да довърши редица тестове, преди да докаже "оперативна готовност за полет", допълва авиационната служба.

"Боинг" 737 МАКС бе спрян от движение през март 2019 година, след две катастрофи в Индонезия и Етиопия, отнели живота на 346 души. 

Предполага се, че основната причина за инцидентите е дефектен софтуер за управление, който насочва самолетите към земята.

"Боинг" преработва програмата от месеци, за да коригира проблемите и новото обучение на пилоти ще научи екипажите как да я използват.