Германският автомобилостроител БМВ обяви, че планира да захранва новия си завод в унгарския град Дебрецен изцяло със зелено електричество, предаде ДПА.

"Заводът в Унгария трябва да се откаже напълно от енергия, добита от изкопаеми горива", каза днес на годишното общо събрание на компанията в Мюнхен главният изпълнителен директор Оливер Ципсе.

"Така съоръжението ще се превърне в първия автомобилен завод в света, който работи без да използва такава енергия", добави той.

Строителството на завода в Унгария ще стартира на 1 юни. Първите предсерийни автомобили от изцяло електрическата серия "Ню Клас" (New Class) ще слязат от производствената линия 26 месеца по-късно.

"По-голямата част от необходимото за производството електричество ще се генерира директно на място, а останалата ще е от 100 процента възобновяеми източници", отбеляза Ципсе.

"Решението да не се използва газ в завода в Дебрецен произтича от целта на германския автомобилостроител да намали въглеродните емисии в производството и не е обвързано със ситуацията с доставките", заяви говорителка на компанията.

Миналата година групата е консумирала 3,5 милиона мегаватчаса природен газ.