Бил Гейтс e прехвърлил чрез инвестиционното си дружество Cascade акции на стойност 1,8 млрд. долара на съпругата си Мелинда в деня, в който двамата изненадващо обявиха, че се развеждат след 27 години брак, съобщи "Форбс".

Така стойността на богатството на 65-годишния Гейтс леко спада до 128,6 милиарда долара, но дори след прехвърлянето, съоснователят на Microsoft все още е четвъртият най-богат човек в света. Инвестиционното дружество Cascade се използва за управление на парите на Бил Гейтс, което включва и акциите му в Microsoft.

Според "Форбс" прехвърлянето на акциите със сигурност е част от споразумението за развод между съпрузите. Въпреки че не е ясно дали Бил и Мелинда Гейтс са подписвали предбрачно споразумение, двамата са подали молба до съдия в щата Вашингтон да раздели активите им въз основа на условията, договорени в документ за раздяла. Такъв обичайно се подписва, когато двойката живее разделено, но все още не е разведена, уточнява "Форбс". Възможно е Бил Гейтс да прехвърли и други активи на Мелинда при непублични сделки.

Двамата са основатели на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", която посочва целите си като "подобряване на здравето на хората и шанс да се избавят от глада и крайната бедност в развиващите се страни".

Фондацията също е инвестирала милиарди долари в борбата с инфекциозните болести и получаването на ваксини на деца в нужда. Двойката се запознава в края на 80-те години, когато Мелинда се присъединява към фирмата на скорошния си съпруг в Microsoft, преди да се оженят на 1 януари 1994 г. Те имат три деца.