Германия удължи с шест месеца държавния надзор над местните подразделения на руската компания "Роснефт", съобщава икономическото министерство на страната, цитирано от световните агенции.

"За да гарантира енергийните доставки, германското правителство удължава периода на доверително управление на Rosneft Deutschland GmbH и RN Refining & Marketing GmbH въз основа на Закона за енергийната сигурност до 10 март 2024 г.", съобщи ДПА, цитирана от Газета.ру.

Миналия септември Берлин постави под държавно управление германските активи на "Роснефт", включително и дела му в захранващата с горива столицата рафинерия "Швет" (Schwedt), който възлиза на 56,17 процента.

Правителството удължи през март 2023 г. този надзор с шест месеца до 10 септември, след като спечели дело срещу "Роснефт", който оспорваше мярката, а сега го удължава с още шест месеца. Според съдиите решението на властите от септември м.г. е било взето поради съображения, че може да се стигне до прекъсвания на доставките на петрол до захранващата Берлин рафинерия "Швет", която попада под правителствен мандат. Ден след решението на съда Берлин удължи държавния контрол върху подразделенията на "Роснефт" в Германия с още шест месеца (до 10 септември).

Новината за новото удължаване идва, след като Берлин и "Роснефт" не постигнаха напредък по преговорите за продажбата на активите.

През април 2023 г. Бундестагът подкрепи поправките в Закона за енергийната сигурност (Ensig), които позволяват на германското правителство да продаде акции на "Роснефт" от капитала на "Швет", без да национализира активите на тази компания.

Защитата на "Роснефт"

В средата на август кантората, защитаваща интересите на руската компания в Германия - "Малмeндир лигъл" (Malmendier Legal), заяви, че съдът (при мартенското си заседание) не е изслушал аргументите на "Роснефт" и не е взел предвид много от доказателствата. Адвокатите внесоха 32-странично обжалване във Федералния административен съд, позовавайки се именно на тази неточности, предаде на 16 август Ройтерс, цитирана от БТА.

"Роснефт" счита това за подготовка за конституционно обжалване на отнемането на подразделенията му и готви жалби и пред Европейския съд по правата на човека, Арбитражния съд за защита на инвестициите и Европейския съд, посочват от адвокатската кантора.