Руската петролна компания "Роснефт" предприе поредната стъпка по оспорването на налагането на държавен контрол върху неговите подразделения в Германия, съобщава Ройтерс, като се позовава на адвокати на компанията.

През март германски съд отхвърли иска на "Роснефт" срещу хода на Берлин. Според съдиите решението на властите от септември м.г. е било взето поради съображения, че може да се стигне до прекъсвания на доставките на петрол до захранващата Берлин рафинерия "Швет", която попада под правителствен мандат, информира БТА.

Ден след решението на съда Берлин удължи държавния контрол върху подразделенията на "Роснефт" в Германия с още шест месеца.

Кантората, защитаваща интересите на руската компания в Германия - "Малмeндир лигъл" (Malmendier Legal), твърди, че съдът не е изслушал аргументите на "Роснефт" и не е взел предвид много от доказателствата.

В понеделник адвокатите са внесли 32-странично обжалване във Федералния административен съд, позовавайки се именно на тази неточности.

"Роснефт" счита това за подготовка за конституционно обжалване на отнемането на подразделенията му и готви жалби и пред Европейския съд по правата на човека, Арбитражния съд за защита на инвестициите и Европейския съд, посочват от адвокатската кантора.

Германското министерство на икономиката отказа коментар по въпроса.