Милиарди левове държавни пари са раздадени без обществени поръчки чрез "ИнХаус" процедури. Това обявиха на брифинг трима министри от служебния кабинет - регионалният Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев.

Според говорителя на кабинета Антон Кутев т.нар. "ИнХаус" процедури са вратичките в закона.

"Те позволяват даването на огромно финансиране без конкурси. Това го има във всички европейски законодателства, но само в ограничени случаи. Както ще видите, това не така в последните години в България", обясни Кутев.

"Публичните предприятия са сключили договори за над 20 милиарда лева. От тях 11 млрд. и 700 млн. са били с поръчки. Осем милиарда са раздадени без поръчки", подчерта Асен Василев.

Той обясни, че идеята за обществените поръчки без конкурс е била тези поръчки да се възлагат на държавни предприятия, които могат да изпълнят поръчката. Те обаче на свой ред ги давали на подизпълнители.

Процедурите "ИнХаус" в министерството са разделени на две големи теми - свлачища и магистрала "Хемус", отбеляза Комитова. Според нея 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища без конкурс, като причината е била спешност.  

Снимка: БТА

За 2019 г. с министерско постановление е имало голяма спешност да се укрепят 84 свлачища, за което са отпуснати 580 млн. лева от бюджета. 201 млн. отиват в "Автомагистрали", което договаря с 30 фирми и им превежда 188 млн. авансови плащания без обществени поръчки. За всяка фирма сумата, която се превежда, се определя от оферта, определена от фирмата. Фирма Х, например е получила договор за 16 млн., обясни служебният регионален министър.

За всичките 84 свлачища авансите са раздадени през декември 2019 г. Само по едно свлачище се работи - това при Рилския манастир. Срокът на договорите изтича през декември тази година. Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним, каза още тя.

Комитова обясни, че в обществените поръчки е прилагана процедурата "инженеринг".

"Чрез нея всички цифри и стойности могат да се завишават многократно", каза регионалният министър и добави: "ако на изпълнителя му трябват 100 кубика чакъл, той може да напише, че са му нужни 500 и няма кой да докаже, че не е така".

По думите ѝ има явление, наречено фирмено робство - една фирма се сдобива с договор за много милиони без да има капацитетът да изпълни съответното строителство и без да има право на подизпълнителни, после наема "роби", които работят без договори.

"Огромни суми от нашите пари са давани по метод без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, което се раздава по неясен начин", допълни Петков.

Снимка: БТА

"Днес искам да обърна внимание за изграждането на правителствения комплекс. Представете си 90 000 кв. м. административна сграда в "София Тех парк", дадена, подписан договор без обществена поръчка за цената от 182 202 000. 182 млн. се дават без обществена поръчка на фирма за пълен инженеринг - проектиране, строителство и авторски надзор", каза министърът.

"През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева, за да се изгради "Хемус". След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лева, за да изгражда магистрала "Хемус" към края на 2020 г. Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата", уточни икономическият министър Кирил Петков.

Снимка: БТА

И тримата служебни министри бяха категорични, че строителството на магистралата няма да бъде спряно.

По темата за язовирите Петков коментира, че 630 млн. са дадени на Държавната консолидационна компания.

"Тя авансира 100% на държавната компания, която е нейна собственост, монтажи. От тези 630 млн. до този момент имаме само десет приключили ремонта. За тези ремонти, при които аз влязох лично в детайл да видя какво се е случило, цифрите, които видях - беше два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената на транспорт", отбеляза министърът.

Петков добави, че за него е било фрапиращо, че от десетте изпълнени язовира всичките десет са били на много близки цени.

"Над близо 80% от фирмите, които са изпълнявали тези договори, са само пак между 7 и 8 фирми. Голяма концентрация на фирми, всичките са с много близки стойности на единични цени независимо къде се намират в България. От трите язовира, които проверих лично, и "Пазар дере", и Злати войвода са изпълнени от една и съща фирма, тя ли е най-конкурентната навсякъде в България", отправи Петков въпрос.

"Публичните предприятия от 1 януари 2015 до 30 април 2021 г. са сключили договори на обща стойност малко над 20 млрд. лв. От тези договори 11 700 000 000 лв. са били с поръчки, а 8 600 000 000 лв. са без поръчки, т.е. около 40-42% от парите, които държавните предприятия харчат са без обществени поръчки', обясни и финансовият министър, който подчерта, че целта на "ИнХаус" процедурите е да избегнат се обществените поръчки и да се дадат пари на подизпълнители без търг и без конкурс.

"8 696 000 000 лв. са раздадени без конкурс на наши поръчки. Тази сума се равнява на парите за пенсии за 9 месеца и е раздадена на наши фирми без поръчки. "Няма пари от 2008 г. да се актуализират пенсиите, но имаме 8 млрд. за фирми без поръчки", категоричен беше Василев.

Снимка: БТА

Според служебния кабинет 42% от парите на държавните предприятия са раздадени без обществени поръчки. На немалка част от конкурсите, които са минали по законов ред, се е явил само 1 кандидат.

Антон Кутев отправи предложение към Бойко Борисов да обясни рационално ли са изхарчени тези пари, защо се случва така, че 45% от икономиката е вървяла в "ин хаус" и без поръчки.

Снимка: БТА

"Нека е по-словоохотлив за това какво се е случило, той има да отговаря на въпроси, а не да задава. 8 млрд. и половина изхарчени за една година без обществени поръчки. Това е огромна корупционна възможност и ако някой трябва да отговаря дали това води до корупция, довело ли е до корупция, някой взел ли е подкупи - Борисов трябва да каже", категоричен беше Кутев.