Поради настъпилата рязка промяна във въздушния трафик, вследствие пандемията  Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" BULATSA спира набирането на ръководители на полети до 2022 година, съобщиха от дружеството.

Авиационният сектор е един от най-силно засегнатите от кризата и след въведените от държавите противоепидемични мерки трафикът стигна до безпрецедентно ниски нива, като спадът спрямо 2019 г. е с почти 88 на сто, мотивират решението си от дружеството.

По първоначални прогнози очакванията бяха за плавно възстановяване през лятото на 2020 г. до минус 50%, а в края на годината да се достигне до минус 20 на сто. Реално отчетените стойности обаче бяха минус 58 на сто спрямо 2019 г., се посочва в съобщението.

Последната прогноза за възстановяване на авиационния сектор в Европа е за плавно покачване на въздушния трафик през следващите 4 г. Очакванията за евентуално достигане на нивата от 2019 г. са едва за 2025 година.

Отчитайки тежката икономическа ситуация в авиационния сектор, BULATSA е преразгледала своите планове за подбор и обучение на ръководители на полети и е взела решение да преустанови временно приема на кандидати за професията.

Подалите документи за участие в подбора за тази година ще трябва да кандидатстват отново и да отговарят на изискванията спрямо момента на обявяване на нова сесия, информират от дружеството.

По първоначални планове възобновяването на кампанията за набиране на нови кандидати за ръководители на полети се очаква да бъде след първото тримесечие на 2022 г., но решенията в тази връзка ще бъдат взети след отчитане на актуалната ситуация.

Професията ръководител на полети е една от най-скъпоплатените професии у нас. За да участват в подбора кандидатите трябва да са на възраст до 30 години, с висше образование, без значение от специалността, и добро владеене на английски език. Обучението на одобрените кандидати е безплатно, за разлика от това на пилотите, например.