Главният изпълнителен директор на Audi Руперт Щадлер е бил арестуван в Германия във връзка със скандала за фалшифициране на данните за въглеродните емисии на автомобили на Volkswagen, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Германската прокуратура заведе дело срещу началника на луксозната марка, която е част от концерна Volkswagen миналата седмица по обвинени в измама и подвеждаща реклама във връзка с манипулираните тестови данни за отделени вредни газове при дизеловите автомобили на марката.

Близо три години след като Volkswagen призна, че е манипулирала данните от тестовете за отделени вредни газове, мюнхенската прокуратура обяви, че във връзка с делото разследва 20 души. Властите също така обявиха, че е бил извършен обиск на апартамента на Щадлер, както и на друг член на управителния съвет. 

Новината се появи, след като германското издание Bild am Sontag съобщи, че при близо един милион автомобила Daimler са открити незаконните устройства за манипулиране на данните от тестовете. Това показва как последиците от т. нар. скандал "Дизелгейт" продължават да преследва автомобилния сектор.

От 30 май председателят на управителния съвет на Audi Щадлер, както и още един член на управителния съвет, са обвиняеми, съобщи мюнхенската прокуратура. Разследването може да предизвика управленска криза сред ръководството на марката, както и в компанията майка Volkswagen, където Щадлер бе повишен през април до ръководител на продажбите на групата.

Германската прокуратура обясни, че двамата заподозрени са разследвани по подозрение в измами и подвеждаща реклама, както и заради предполагаемата им роля в пласирането на колите с манипулиращи устройства на европейския пазар.

Щадлер е подложен на критики още откакто Audi призна, че е използвала манипулиран софтуер през ноември 2015 година, два месеца след Volkswagen.

Според властите Audi е продала най-малко 210 000 дизелови коли с променени характеристики в САЩ и Европа от 2009 година, отбелязва още БТА.