Активисти от антиглобалисткото движение "Атак" протестираха днес пред централата на Гугъл (Google) в Париж, отправяйки критики към компанията, че плаща малко данъци, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Петдесетина активисти на Атак, преоблечени като Робин Худ, рано тази сутрин монтираха макари и въже пред централата на Гугъл. С помощта на това съоръжение те символично крадяха десетки милиарди евро, пренасяйки фалшиви банкноти в торби от сградата на компанията до сградата на Центъра за държавни финанси от другата страна на улицата.

Според Атак френското подразделение на Гугъл е отчело приходи от 325 милиона евро (371 милиона долара) през 2017 година и е платило 14 милиона евро (16 милиона долара) данък върху печалбата. Организацията посочва, че френското поделение на Гугъл е прехвърлило над 85 процента от френските си приходи в страни с по-благоприятен данъчен режим.

Т.нар. пренасяне на печалбите технически е законно в ЕС, където чуждестранните компании са установили регионалните си централи в една страна, в която са договорили изгодни условия за данъчно облагане.