Американската компания "НюСкейл Пауър" (NuScale Power) и румънската компания "РоПауър Нюклиър" (RoPower Nuclear), притежавана поравно от "Нуклярелектрика" (Nuclearelectrica) и "Нова Пауър енд Газ" (Nova Power & Gas), обявиха подписването на договор за фронт-енд инженеринг и проектно проучване (ФЕИПП), с което отбелязват важна стъпка към внедряването на електроцентрали "НюСкейл VOYGR" с малки модулни реактори (ММР) в Румъния, предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на съобщава румънският производител на ядрена енергия.

Договорът е парафиран на 28 декември 2022 г. и работата по ФЕИПП, която "НюСкейл" ще започне, ще определи основните и специфични характеристики на обекта за инсталация на малкия модулен реактор VOYGR-6 , който може да бъде разработен на площадката на електроцентралата "Дойчещ", в окръг Дъмбовица в Южна Румъния.

Обявено за първи път от президента на САЩ Джо Байдън в рамките на "Партньорство за глобална инфраструктура и инвестиции" през юни 2022 г., началото на тези дейности представлява забележителен напредък между "НюСкейл" и "Нуклярелектрика", чиято цел е разработването на първите малки модулни реактори в Европа, които да допринесат за изпълнението на регионалните цели за енергийна сигурност и декарбонизация.

"Горди сме да продължим напред в партньорството си с "НюСкейл" и да започнем задълбочен анализ и проектно планиране в обекта "Дойчещ". Подписването на договора за работата по ФЕИПП е в резултат на почти четири години сътрудничество, изследвания и проучвания, за да гарантираме, че избираме най-безопасната и ефективна технология, както и правилното й местоположение. Това също така демонстрира, че партньорите споделят едни и същи ценности и ангажимента да изградят по-зелено и по-устойчиво бъдеще за следващите поколения", каза Космин Гица, управляващ директор на "Нуклярелектрика".

Осеммесечният проект включва сключване на договори с подизпълнители за оценка на въздействието върху околната среда и подземно геотехническо проучване, оценка на обекта и специфични за обекта изисквания за стандартния дизайн на централата "НюСкейл", както и оценка на разходите, специфични за проекта.

Започването на работата по "НюСкейл" от Фаза 1 на ФЕИПП в партньорство с "Нуклярелектрика"/"РоПауър" е предпоставка Румъния да стане първата страна в Европа, която ще се възползва от безопасна, надеждна и безвъглеродна технология за малки модулни реактори. Ние сме развълнувани да влезем в тази нова фаза на нашето партньорство с "Нуклярелектрика" и "РоПауър", като се фокусираме върху следващите практически стъпки към разработването на електроцентрала "НюСкейл VOYGR-6" ММР в Румъния, каза Джон Хопкинс, президент и главен изпълнителен директор на "НюСкейл".

Началото на първия етап от работата идва след подписването през юни миналата година на Меморандум за разбирателство между "НюСкейл" и "Нуклярелектрика" за започване на инженерни проучвания, технически оценки и дейности по получаване на разрешителни и лиценз на проекта.

"Нуклярелектрика" притежава атомната електроцентрала "Черна вода" с двата ядрени блока CANDU, всеки с инсталирана мощност от 700 МВт, и завод за ядрено гориво в Питещ.

Компанията произвежда над 18 процента от електроенергията в Румъния и 33 процента в електроенергията, произведена без въглеродни емисии в страната.