"Амазон" (Amazon) откри днес в южния индийски град Хайдерабад най-големия си комплекс в света, подчертавайки плановете си за разрастване страната, която е един от най-бързорастящите пазари за компанията, предаде Ройтерс.

Снимка: АР/БТА

Само преди месеци сиатълската компания се отказа от плановете си да строи голям комплекс в Ню Йорк, като обвини местни лидери, че се противопоставят на намеренията на онлайн търговеца. След това "Амазон" избра Арлингтън, Вирджиния, като място за втората си централа.

Вижте снимки >>

Новият кампус в Индия се простира на 9,5 акра и струва "стотици милиони долари". В него ще работят 15 000 души, уточни компанията.

Снимка: АР/БТА

Амазон има 62 000 служители в Индия, като около една трета са в Хайдерабад.

Индия е най-новият голям растящ пазар за гиганта в онлайн търговията, но "Амазон" се сблъсква със сериозна конкуренция от местни играчи. Основателят на Амазон Джеф Безос е предвидил инвестиции за над 5 милиарда долара за индийската дейност на компанията, която се опитва да се пребори с конкуренцията на подразделението за електронна търговия на Уолмарт (Walmart) Флипкарт (Flipkart).

"Амазон" започна дейността си в Индия през 2004 година от Хайдерабад, но продажбите на дребно компанията започна едва през 2013 година.