Производителят на Marlboro Philip Morris International Inc заяви в сряда, че отправя оферта в кеш за закупуване на шведския производител на тютюн и никотинови продукти Swedish Match за 106 шведски крони на акция (1 долар = 10,0381 шведски крони), съобщи Ройтерс (Reuters).

Стойността на предложението към регистрираната в Стокхолм компания възлиза приблизително на 161,2 милиарда шведски крони (16 милиарда долара), се казва в изявление на компанията.

Акциите на Swedish Match скочиха до рекордно високо ниво във вторник, след като Philip Morris International потвърди съобщения в медиите, че е в преговори да купи шведския производител в името на бързо развиващия се пазар на алтернативи на цигарите. По-голямата част от печалбите си той прави от "снус"-а, но продажбите на неговите никотинови пакетчета без тютюн с марка Zyn нарастват бързо както в скандинавските страни, така и в Съединените щати.

Бордът на Swedish Match изрази в отделно изявление своята увереност, че "условията на офертата признават дългосрочните перспективи за растеж на Swedish Match, като се вземат предвид рисковете, свързани с реализирането на тези перспективи".

През 1997 г. Swedish Match придоби 58% от акциите на "Плам Български Кибрит" АД, водещ производител на кибрит в България. Предприятието в Костенец впоследствие се преименува на "Шведски кибрит Плам България". През 2000 г. обаче производството бе спряно.