Котировките на американската компания кока-Кола се сринаха до дъно, непознато от 2008 година досега. Причината е в публикувания вчера финансов отчет за четвъртото тримесечие на 2018 година, в който се показва доста сериозен спад на печалбата и приходите й.

Заключението е,че въпреки декларираният ръст от около 4% на доходите, то те ще останат практически на същото си равнище, както през 2017 година заради валутните колебания в различни региони на света.

Дивидентите на акция на компанията ще са в рамките от минус 1% до плюс 1% , а през 2017 година те бяха с ръст от 2.8% на акция. Заради тези данни, акциите на Кока-Кола на фондовата борса в Ню Йорк се сринаха с 8.4% и така компанията загуби за ден 16 милиарда долара пазарна капитализация.

Подобно развитие в негативен план кока-Кола преживя на 9 октомври 2008 година, когато акциите й паднаха с 8.67%. Една от причините за лошите финансови резултати в края на миналата година е и общия спад на продажбите на дребно в САЩ, които намалиха доходите от най-големия пазар на компанията.