"Ако БЕХ изпълни решението на МС и изплати 1 млрд. и 600 млн. лв. дивидент, ще излезе на минус и съответно трябва да бъде обявен в несъстоятелност". Това заяви от парламентарната трибуна Тошко Йорданов от ИТН и попита премиера дали това е целта. В отговор акад. Николай Денков отрече енергийният холдинг да е застрашен от фалит.

Няма никаква опасност за Българския енергиен холдинг (БЕХ) да бъде обявен в несъстоятелност, както и за българската енергетика от действията, които се предприемат. В сметките на БЕХ има значително повече средства от тези, които са изискани в момента, за да се подготви бюджета за тази година, обясни акад. Денков по време на парламентарния контрол.


На 23 юни финансовият министър Асен Василев сподели пред журналисти за приетата мярка за 100% събираемост от дивидента на държавните предприятия. Тогава той съобщи и че близо 1 млрд. от печалбата на БЕХ се загубила за два месеца, затова са започнали две проверки. Към 6 февруари т.г. БЕХ публикува публичен отчет, в който посочва, че печалбата за 2022 г. е 1 млрд. 588 млн. лева. На база на това и служебният кабинет е направил разчет, че 100% дивидент означава БЕХ да внесе 1 млрд. 588 млн. лв., отбеляза Василев. По думите му това по никакъв начин не поставя под риск енергетиката. Внасяйки този дивидент на 100%, БЕХ ще остане с няколко милиарда по сметките си, отбеляза той.

Около два месеца по-късно БЕХ публикува нов отчет, като печалбата е 640 млн. лева. Тоест за тези два месеца, след изтичането на годината, счетоводителите на БЕХ и одиторите са открили, че печалбата на холдинга е била с почти 1 млрд. лв. по-малка, отколкото предварително обявената от БЕХ през февруари, обясни Василев.В холдинга бе назначена проверка на АДФИ, а такава започна и НАП.

По-късно стана известно, че разликата идвала от преоценка на вземания на холдинга от негови дъщерни дружества.


"Ще бъдат запазени въглищни мощности, тъй като те са необходими като базови мощности за България, но в същото време трябва да мислим и за направата на реалните стъпки за въвеждането на новите технологии така, както се въвеждат в другите държави. Това е бъдещето на енергетиката в България", заяви още премиерът Денков днес. Важно е преходът да стане по плавен начин, на етапи, без да бъде за сметка на хората, които ще бъдат засегнати от него и добави, че работят по това.

Комплектът документи, който трябва да се подготви и изпрати към ЕК, е с краен срок септември, поставен от правителството. Той ще включва промени в плана за възстановяване, новата част REpowerEU, която трябва да се добави и третата част - териториалните планове. Последната част вече се забави катастрофално и България започна да губи пари от Европа.

"Трябва да рестартираме процеса по отношение на предоговарянето с ЕК за енергийния преход. Първият етап е да има ясна, технологично, икономично и екологично обоснована концепция как той може да бъде направен във времевата рамка, която имаме от няколко години до 2026 г. Тази седмица текат технически разговори между ЕК и Министерството на енергетиката на база на няколко предложения, които сме подготвили. Ако те бъдат приети, веднага след това тази концепция ще бъде обсъдена със засегнатите региони", обясни акад. Денков.

"Имаме идея, план, напрегнато е от гледна точка на времето. Целият устрем на съответните министри и министерства е да договорим рамка, която в следващите месеци да се превърне в съответни планове, договорени с ЕК. Те ще успокоят обществото и ще позволят зеленият преход да се осъществи", смята премиерът.

Той обясни още: "Няма как да сме сложили кръст на ядрената енергетика при положение, че подписваме договори за нови ядрени реактори на площадката в АЕЦ "Козлодуй". Изказването му бе по темата за евентуалната продажба на оборудването на АЕЦ "Белене".

Самият факт, че по този проект платихме само едни пари и няма никакъв напредък, има един изкопан гьол и няма никаква перспектива този проект да се случи. След започването на войната на Русия срещу Украйна е ясно, че трябва да се търси друго решение, обясни позицията си Денков. "Това което започнахме вчера е единственото възможно решение за спасяване на средствата, които България е изразходвала в тази посока", сподели премиерът визирайки вчерашното решение на НС да се продаде оборудването си за АЕЦ "Белене".